close
Bavarski gozd pot
Print Friendly, PDF & Email

Ob obisku Bavarske ne spreglejte Bavarskega gozda, ki je znan po posebnem živalskem vrtu. V osrednjem delu gozda so divje živali v velikih ogradah, preostali del pa je namenjen rekreaciji.

Bavarski gozd je veliko rekreacijsko območje
Bavarski gozd (nemško Bayerischer Wald) je najstarejši narodni park v Nemčiji, ustanovljen že leta 1970. Nahaja se ob češki meji in nadaljuje v Češki gozd (Šumava). Z 24.000 hektari je največji gozdni park oziroma zaščiteno gozdno območje v Srednji Evropi. Razdeljen je na dva dela:  v osrednjem delu so divje živali v velikih ogradah, preostali del pa je namenjen rekreaciji.
Na območju Bavarskega gozda je ca. 300 kilometrov urejenih pohodniških poti in skupno kar 7.000 km kolesarskih poti. Priljubljen je tudi pozimi. Urejene so smučarske proge, proge za tek na smučeh, možno je tudi sankanje in krpljanje.

Urejena in lepo označena pot skozi Bavarski gozd, kjer domujejo številne živali
Ob urejeni in označeni krožni poti skozi gozd (dolga je malo manj kot 10 km)  si lahko ogledate 40 različnih vrst živali, ki jim Bavarski gozd predstavlja naravni življenjski prostor.  Čeprav se živali nahajajo v ogradah, pa sem in tja dobimo občutek, da se sprehajamo po gozdu in se med nami prosto gibajo divje živali. V gozdu domujejo bizoni, volkovi (v času našega obiska je bila pot do volka zaprta, ker je poginil), lisice, sove, medvedi.
Ob vhodu v gozd se nahaja večje parkirišče, sanitarije, info center in gostinska ponudba. Pot je označena, ob njej je označeno katera je naslednja žival, v gozdu pa najdemo celo sanitarije. Vse to si lahko ogledamo brezplačno, potrebno je le plačilo parkirnine. V bližini se nahaja še zanimiva atrakcija Sky Walk Baumwipfelbad z lesno konstrukcijo, ki vodi skozi drevesne krošnje in se povzpne v lesen razgledni stolp.

Dostop
Živalski vrt ob gozdni poti se nahaja v bližini kraja Neuschönau: v navigacijsko napravo vpišete Tier-Freigelände im Nationalparkzentrum Lusen (48.892377 / 13.488994)
Vstopnine ni, plačati je treba le parkirnino za avtomobile. Cena parkiranja: 1 evro na uro oziroma 5 evrov za cel dan.

Bavarski gozd zemljevid

Tags : bavarskabavarski gozdbayerischer waldnemčija
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1