close
Izleti po SlovenijiMuzeji

Muzej solinarstva – zgodbe življenja in dela solinarjev

Sečovlje soline
Print Friendly, PDF & Email

Od nekdaj številnih solin v Tržaškem zalivu sta se do danes ohranili le dve, v Sečovljah in Strunjanu. Življenje in naporno delo solinarjev lahko pobližje spoznamo v sklopu Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Kulturna krajina, ki izginja
Strunjanske in Sečoveljske soline so edine ob vzhodni obali Jadranskega morja, kjer s tradicionalnimi postopki v celotnem procesu pridelujejo sol z dnevnim pobiranjem v slanici na petoli še danes. Petola je podlaga iz zeleno modrih cepljivk (cianobakterije), ki se prilepijo na dno bazena in ustvarijo glazuro, ki loči sol od blatnih sedimentov. V solinah ob kanalu Giassi danes pridobivajo sol po starem le še v okviru dejavnosti Muzeja solinarstva. Čeprav se je danes gospodarska vloga solin spremenila in je bolj naravovarstvena in kulturna, je sol pridelana na stari način zaradi kakovosti in vsebnosti mineralov še vedno zelo visoko cenjena in prava poslastica za sladokusce.

Poleg muzejskih zbirk si v sklopu parka lahko ogledamo še solna polja, kanale in bregove s kamnitimi zidovi, stopnicami in z zapornicami, solinarske hiše, poti, mostove in črpalke. Območje solin tudi je zavetišče številnim redkim ali posebnim rastlinskim in živalskim vrstam ter spomin na nekoč bogato sredozemsko kulturno dediščino in krajino, ki žal izginja.

Muzejska zbirka se nahaja v stari solinarski hiši
Muzej solinarstva se nahaja na Fontaniggeah ob kanalu Giassi v že opuščenem delu solin, v eni izmed obnovljenih starih solinskih hiš. Od približno 185 hiš iz konca 19. stoletja, ki so nekoč stale na prostoru Sečoveljskih solin, sta obnovljeni in preurejeni v muzej dve, tretja pa je nekdanje skladišče, v katerem je danes urejen prikaz razvoja solinarstva. Solinarji so ostajali na solinah in tu živeli čez poletje, od maja do oktobra. To so bili kmetje iz Pirana in okolice, ki so bili le najemniki bazenov in hiš v solinah.

Enonadstropna hiša je nekoč služila bivanju solinarjeve družine in za shranjevanje soli. V pritličju najprej spoznamo razvoj solinarstva ob sv obali Jadranskega morja. Tu se nahaja še skladišče za sol z vsemi pripadajočimi orodji, kot so na primer štirioglati leseni natikači ali taperini, posebne grablje za nabiranje soli na kup ali gabere in drugo.
Leseno stopnišče nas pripelje v prvo nadstropje, namenjeno sezonskemu bivanju solinarjeve družine. V bivalnih prostorih, kuhinji in sobi spoznamo skromno notranjo opremo začasnega domovanja. Vsi prostori so navzgor odprti in brez stropov. Nadstropje je bilo večinoma razdeljeno na tri prostore: najmanjši prostor je bila otroška soba, večja soba je bila spalnica z zakonsko posteljo, ogledalom, skrinjo in omaro, največji prostor pa je bila kuhinja z odprtim ognjiščem, mizo in klopmi. Ogledamo si lahko posebne posode za vodo (areta ali zara, spodaj glinasta, da je voda lahko izhlapevala, zgoraj pa polakirana, da je vsebina ostala hladna), nišo v zidu, ki je služila shranjevanju živil, rožo vetrov, ki je s pomočjo občutljivega semena služila kot nekakšen barometer za napovedovanje vremena. Peči za peko kruha so imele le redke hiše, zato so ga pekli skupno in označevali z družinskimi žigi, ki so prav tako razstavljeni in številne druge predmete.
Če želite doživeti solinarjev vsakdan ponujajo posebne doživljajske programe Postani solinar za en dan, kjer se lahko preizkusite v pobiranju soli s tradicionalnimi solinarskimi orodji.

Pomembne informacije:
Muzej solinarstva se nahaja v sklopu Krajinskega parka Sečoveljske soline, na območju Fontanigge, ob kanalu Giassi, kjer je ena od štirih obnovljenih solinskih hiš z razstavljeno muzejsko zbirko in solnim fondom s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo (Giassi). Pot ob Dragonji od vstopne zapornice do  Muzeja solinarstva je dolga približno 2,5 km v eno smer. Obisk muzeja je možen s plovilom Solinarka, z električnim vlakom, s kolesom ali peš.
Zanimiva je pot sama, saj ob njej opazujete solinarska polja. Z razgledne ploščadi se ponuja lep razgled na soline, v bližnji okrepčevalnici pa nudijo pijačo in hrano. Tu je še trgovina s spominki in izdelki povezanimi s soljo.

Vstopnina v krajinski park je za odrasle 6 oz. 7 evrov (odvisno do sezone), za dijake, študente in upokojence 4 oz. 5 evrov, družinska karta je 14 oz. 16 evrov, posebne popuste nudijo za skupine.

Lokacija Krajinskega parka Sečoveljske soline in Muzeja solinarstva:

 

Tags : Muzej solinarstvapiranska solSečoveljske solinesolsolinarjisolinesolna polja
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1