close
Bašeljski vrh pot
Print Friendly, PDF & Email

Ker sta nam nenapovedani dež in nevihta preprečila nadaljevati pot do planiranega vrha Storžiča, smo se v bližini planinskega Doma na Kališču odločili podati le bližnji Bašeljski vrh. Ni sicer Storžič a je bilo vseeno lepo. Bašeljski vrh je 1.744 m visoka gora, ki se nahaja med Malim Grintovcem in Storžičem. Z vrha se odpira lep razgled po najvišjih vrhovih Kamniško Savinjskih Alp. Storžič pa je bil žal zavit v temne oblake, ki so nas del poti nazaj do planinskega doma pošteno prali.

Bašeljski vrh (1.744 m)
Bašeljski vrh, ki leži med Storžičem in Malim Grintovcem, se nahaja nad Domom na Kališču (ca. min hoje, lahka pot). Do Doma na Kališču pa vodita poti iz krajev Bašelj oziroma Laško, od koder je ca.  2 uri in pol hoje (lahka pot), poti se vmes združita. Z Bašeljskega vrha so lepo vidni najvišji vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp. Na tesnem vrhu se nahaja klopca in vpisna skrinja z žigom.

Tragična zgodba Romea in Julije v partizanski bolnici Košuta
Ob poti si lahko ogledamo partizansko bolnico Košuta. V zatrepu doline Belica pod Kališčem na Kisovcu je bila med drugo svetovno vojno locirana kurirska postojanka S-19 in partizanska bolnica Košuta. Slednja je tod delovala od 15. aprila 1944 do konca druge svetovne vojne. V času obratovanja bolnišnice je v njej umrlo 7 borcev. V njej se je med drugim tragično zaključila ljubezenska zgodba partizanskega »Romea in Julije« oziroma mlade borke Marije Krmelj in komandanta Janeza Malovrha. Janez, ranjen v trebuh, je z zaročenko prispel v partizansko bolnico Košuta, a žal umrl, zato si je 17 letna Marija tudi sama vzela življenje. Skupaj sta pokopana pod »Kališko skalo«.

Planinski dom na Kališču
Zavetje pred dežjem in nevihto nam je nudil planinski Dom na Kališču, ki se nahaja na razglednem jugozahodnem podaljšku slemena Bašeljskega vrha, nad nekdanjo planino Kališče. Dom je ob 60-letnici obstoja zgradilo PD Kranj in je prve goste sprejel avgusta 1959. V domu se lahko okrepčamo (znani so po dobrih skutnih štrukljih) in prespimo. S terase pred domom je lep pogled na gorenjsko ravnino.

KLJUKA in 6 ur Kališča
V domu ima svoj sedež Klub ljubiteljev Kališča (KLJUKA), katerega člani prirejajo  med drugim tradicionalno vzdržljivostno tekmo 6 (sprva 12) ur Kališča. Najbolj vzdržljivi prispejo do Kališča v 6 urah menda kar 6 krat!

Tags : bašeljski vrhkališčepartizanska bolnica košutaplanine neurjeplaninski dom na kališčuspodnje kališčestoržič
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1