close
Kamenjak plaže
Print Friendly, PDF & Email

Če dopustujete v južnem delu hrvaške Istre, je obisk Kamenjaka skoraj nujen. Vsi pripovedujejo  o teh plažah s superlativi. Pravijo, da so še vedno divje, obstajajo tudi manjše, na nekaterih je prostora le za par ljudi… Je tako, a zna biti v sezoni kar velika gneča, sploh na večjih plažah. To spoznaš najbolj, ko se pripravlja nevihta in se valijo linije avtomobilov, ki morajo za vstop v zavarovano območje plačati posebno pristojbino, ena za drugo. A je vseeno krasen in res vreden obiska. Zato raje zavijte na stranske poti in poiščite svojo plažo. Priporočam še postanek in okrepčilo v zanimivo opremljenem Safari baru na skrajnem južnem koncu rta.

Ena zadnjih oaz hrvaške obale
Polotok Kamenjak predstavlja najjužnejši del istrskega polotoka, ki se začne takoj za priljubljenim letoviščem Premantura. Od leta 1966 je zaščiten kot naravni park. V dolžino meri 9,5 km, širok od 400 do 1.600 metrov, obdaja pa ga 30 kilometrov dolga obala. S svojimi številnimi zalivi, skritimi plažami in nenaseljenimi otočki deluje eksotično. Kot tak velja za eno izmed zadnjih oaz hrvaške obale.
Kamenjak je znan po bogatem rastlinstvu: tukaj je kar 550 različnih vrst rastlin. Še posebej izstopajo orhideje, med katerimi jih je pet edemičnih. Uspevajo tudi fige, grozdje, jabolka, olive, mandlji itd.
Zaprašeno grmičevje obletavajo številne vrste metuljev.

Številne športne aktivnosti
Poleg čistega morja privabljajo obiskovalce prodnate, skalnate in tudi peščene plaže ter številni zalivčki.
Kamenjak je priljubljen tudi pri potapljačih, podvodni svet naj bi bil kot pravijo, še presenetljivo nedotaknjen. Pa tudi razbitine tridesetih ladij, ki so bile potopljene med prvo in drugo svetovno vojno.
Za kolesarje je urejena steza vzdolž celotne obale polotoka, sprehodite se lahko po učni poti, razgibate na trim stezi, obiščete istrsko farmo in še kaj.

Zanimivi Safari bar
Na koncu Kamenjaka se nahaja zanimiv Safari bar, kjer se boste v senci trstičja, z veseljem okrepčali. Med zarjavelimi sidri, starimi potapljaškimi skafandri in kosi potopljenih letal, se nahaja več unikatno urejenih miz. Igrate lahko namizni tenis, spustite po unikatnem toboganu, gugate na več zanimivo urejenih gugalnicah…

Več mini otokov
Polotok obdaja enajst nenaseljenih otokov. Najbolj zanimivi je Fenoliga, ki je od zahodne obale Kamenjaka oddaljen vsega 300 metrov, a je zaradi močnih tokov težko dostopen s plavanjem.
O
toček je eno najbolj slavnih najdišč odtisov stopal dinozavrov v Evropi. Tukaj naj bi se pred 90 do 110 milijoni let premikalo več različnih vrst dinozavrov, ki so na otoku pustili svoj trajen pečat. Za njimi je ostalo vse do danes več kot 100 vidnih odtisov stopal odtisnjenih v belo skalo.

Kako do Kamenjaka?
Tags : divje plažeHrvaškaideja za izletIstrakamenjakpotepanjaPula
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1