close
Portugalska

Aveiro, portugalske Benetke in letovišče Costa Nova (Portugalska)

Portugalska, Aveiro
Print Friendly, PDF & Email

Aveiro je portugalsko obmorsko mesto, ki mu zaradi mreže kanalov, po katerih se lahko zapeljemo s tradicionalnimi lokalnimi čolni (»moliceiros«) pravijo portugalske Benetke.

S čolni moliceiros po kanali Aveira
Aveiro (80.880 prebivalcev, 2021) je mesto južno od Porta na Portugalskem, ki je že iz preteklosti znano po proizvodnji soli, ribištvu in pomorstvu, širše območje mesta pa je znano po industriji keramike.
Mesto je bilo v preteklosti znano tudi po  nabiranju morske trave (t.i. »moliço«), ki se je uporabljala kot gnojilo. Čolni, ki so jih nekoč uporabljali za žetev, danes vozijo turiste po mestnih kanalih Ria de Aveiro.  Danes so seveda barviti in udobni, spominjajo pa na beneške gondole.
Mesto, ki je bilo od 11. stoletja  naprej priljubljeno pri portugalski kraljevi družini, krasijo številne zgradbe grajene v secesijskem in romanskem slogu. Središče mesta je dokaj majhno in ga hitro prehodimo, za kar ne potrebujete posebnega plana.

Kulinarične posebnosti Aveira
Simbol mesta je sladica iz jajc in sladkorja – »ovos moles« (v prevodu pomeni mehka jajca), ki se prodajajo v lesenih sodih ali zavita v skorjast oblat v različnih oblikah. Mesto je znano tudi po špagetasto zavitih piškotih raivas.  Sicer pa je mesto Aveiro znano predvsem po morskih jedeh, školjkah, ribah, jeguljah itd…

Letovišče Costa Nova
V bližini Aveira se nahaja več zanimivih plaž. Ena najbolj znanih in priljubljenih je Costa Nova, ki leži južno od Porta, je znano po peščenih plažah ob sicer mrzlem Atlantiku in  pisanih počitniških hišicah (nekatere so že prave vile). Pobarvane so s svetlo obarvanimi črtami, ki se izmenjujejo z belo barvo. Hiške so nekoč služile skladiščenju opreme ribičev in koz zavetišča, danes pa so precej večjih dimenzij in namenjene turizmu.

Tags : aveirocosta novamoliceirosportugalska
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1