close
Krnsko jezero
Print Friendly, PDF & Email

Krnsko jezero je naše največje visokogorsko jezero. V bistvu gre za tri jezera: poleg največjega in najbolj obleganega – Krnskega oziroma Velikega jezera ali Jezera na Polju, spadajo med Krnska jezera še Dupeljsko jezero in jezero v Lužnici.

Veliko Krnsko jezero
Krnsko jezero (300 m dolžine, 150 m širine in skoraj 18 m globine), tudi Veliko jezero ali Jezero na Polju, je naše največje visokogorsko jezero. Jezero ledeniškega izvora je nastalo pod Krnom (2.244 m), na katerega je zelo lep razgled, na nadmorski višini 1-391 m. V njem uspeva menda 40 vrst rastlin, večinoma alg in 24 vrst nižjih živali, med drugimi so številni  drobni raki. V jezero so v času med obema vojnama naselili ribice pisance in jezerske zlatovščice. Dno jezera prekriva debela plast mulja Kopanje v jezeru, ki je zaradi umetno naseljenih rib že zelo ogroženo, je zaradi ohranjanja ekosistema jezera, prepovedano. Okolica jezera je polna živo pisanega planinskega cvetja, med drugimi raste tudi rumenocvetnih Kernerjev mak, ozkolistna preobjeda in Scheuchzerjev munec, ki spadajo med ogrožene vrste.

Dupeljsko jezero in Jezero v Lužnici
Manjše krnsko jezero oziroma Dupeljsko jezero, se nahaja še pred planinskim domom in do njega ne vodijo markacije, a je pot dovolj shojena in opazna z glavne poti, ki vodi do planinskega doma. Manj oblegano a nič manj zanimivejše jezero velja za eno najlepših kulis v Julijskih Alpah. Nekoliko višje pa se nahaja še  jezero v Lužnici.

Več poti do Krnskega jezera
Poti do Krnskega jezera in Planinskega doma pri Krnskih jezerih je več. Najkrajša, če vam je cilj le Krnsko jezero, je iz Lepene, od koder je ob zmerni hoji po info tabli sodeč ca. 2 uri in 20 min, da pa se do tja priti tudi prej. Pot je lahka, poteka večinoma skozi gozd in deloma s številnimi zavoji že kar dolgočasna.
Nedaleč od zgornje postaje tovorne žičnice opazimo steber, na katerega vsako leto označijo višino snežne odeje.

Planinski dom pri Krnskih jezerih
Okrepčamo se lahko v bližnjem Planinskem domu pri Krnskih jezerih (1.385 m), kjer je možno tudi prespati. Dom je bil zgrajen po vzorcu tolminskih in bovških pastirskih staj. Z gradnjo objektov in zimskega bivaka so pričeli leta 1980 in tri leta kasneje sprejeli prve obiskovalce. Danes ga sestavlja pet objektov.

V Lepini planinski dom dr. Klementa Juga
Izhodišče za pohod do Krnskega jezera je Planinski dom dr. Klementa Juga v Lepeni, ki ga upravlja Planinsko društvo Nova Gorica in je odprt od začetka junija do konca septembra. Poleg gostinske ponudbe je v domu možno tudi prespati. Planinski dom se nahaja v nekdanji italijanski vojašnici. Poleg postojanke je urejena tudi depandansa, kjer stoji spodnja postaja tovorne žičnice za oskrbovanje planinskega doma pri Krnskih jezerih.

Zanimivo: nekoč celo lesena kinodvorana
Območje pred jezerom je bilo v času vojne zaledno, zato je zanimivo, da so tam postavili celo leseno kinodvorano. Še vedno je vidna podrta kamnita škarpa, kjer je stala. V spomin na žrtve, ki so tod padle v času soške fronte, poteka vsako leto v mesecu novembru ob jezeru spominska proslava.

Tags : dupeljsko jezerokrnska jezerakrnsko jezerolepenaplaninski dom dr. klementa jugaplaninski dom pri krnskih jezerih
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1