close
Avstrija

Lienz – avstrijsko tirolsko mestece z italijanskim pridihom

Lienz
Print Friendly, PDF & Email

Na poti do Krimmlskih slapov, ki so bili cilj našega izleta, smo naredili krajši postanek v prijetnem tirolskem mestecu Lienz.

Prestolnica Vzhodne Tirolske ob reki Dravi
Lienz (ob reki Dravi, Tirolska) ne smemo zamenjati z Linzem, ki se nahaja nekoliko višje, ob reki Donavi in je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Zgornje Avstrije ali mestecem Liezen, ki spada pod avstrijsko Štajersko. Mesto je nastalo ob sotočju reke Isel in dotlej rečice Drava (izvira na na Toblaškem polju na  Južnem Tirolskem), od tu naprej pa tečeta obe reki združeno kot široka reka Drava.
Prestolnica Vzhodne Tirolske ima danes okrog 12 tisoč prebivalcev in je zgodovinsko povezana s pomembnim in bogatim z rimskim naseljem Aguntum, ki se nahaja par kilometrov vzhodno od Lienza. Rimsko naselje je cvetelo od prvega stoletja naprej na račun rudnih bogastev v bližini in bilo leta 612 uničeno. Danes si lahko ogledamo arheološki park in muzej. Lepo ohranjeno obzidje z več vrati, termalno kopališče, atrijska hiša, forum, tržnica, obrtniški center in drugi prostori pričajo o nekdanjem pomenu in veličini mesta.

Ljubko avstrijsko mestece z italijanskim pridihom
V bližini starega dela mesta se na Tiroler Strasse nahaja večje parkirišče z javnimi sanitarijami. Od tu se mimo Turistično – informacijskega centra, kjer se lahko dobro opremite z brošurami in zemljevidi tako mesta kot regije, podate skozi manjši prehod do lepo ohranjenega starega dela mesta. Sprehodili smo se mimo mestne hiše, dvorca Liebburg z dvema čebulastima stolpičema, fontane sv. Florijana, pravoslavne cerkve sv. Antona Padovanskega z okroglim zvonikom, ki je bila nekoč katoliška, pravoslavna pa je postala v spomin na številne Ruse, ki so po drugi svetovni vojni končali v taborišču in občudovali ostale drobne zanimivosti. Na Glavnem trgu se je odvijal zanimiv sejem keramike s pestro ponudbo umetniško oblikovanih izdelkov. V poletnih mesecih je Glavni trg eno samo gostišče na prostem.

Malo izven centra, prečkati je treba reko Isel, se velja sprehoditi še do cerkve posvečene svetemu Andreju in lepo ohranjenega srednjeveškega gradu Bruck iz 13. stoletja, ki je bil nekdaj rezidenca vplivnih Goriških grofov.
V mestu se čuti bližnji italijanski vpliv, zato so pogoste gelaterije z dobrim gelatom (ni isto kot sladoled!) in tudi kava je za avstrijske razmere dobra.

Pozimi smučarji, poleti kolesarji
Pozimi mesto preplavijo smučarji. Mesto v neposredni obdajata smučišči Zetterfeld (2.433 m n.v.) in Hochstein (2057 m n.v.), z juga pa pas Ziljskih Alp. V poletnih mesecih je mesteca priljubljena postojanka kolesarjev, pohodnikov in ljubiteljev vodnih športov.
 

Zanimivo
Od tod izvira več vrhunskih smučarjev: Jozef Pepi Stiegler, oče smučarke Resi Stigler, Alexander Luger, Fritz Strobl in drugi.

Sicer pa je Tirolska zelo zanimiva pokrajina nekoč klenih in pogumnih mož, ki so se za svojo deželo borili do zadnjega. O tem priča zanimiva zgodba o Andreasu Hoferju, tirolskem strelcu, ki je danes celo narodni junak. Izkazal se je v več bitkah s francosko vojsko v času okupacije Tirolske a ker ni poznal političnih dogovorov, se je boril v bistvu zastonj. Še bolj ironično: na dan ko je bil usmrčen, je avstrijski cesar dal svojo hčer Mario Louiso za ženo Napoleonu, katerega vojsko je Hofer premagal s svojimi strelci kar trikrat.

Kje se Lienz nahaja?
Tags : Lienzpoletni izletismučiščaTirolska
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1