close
Manarola, Cinque Terre
Print Friendly, PDF & Email

Konec oktobra smo se odpravili na raziskovanje 5 italijanskih vasi ob Ligurskem morju, ki se skupno imenujejo Cinque Terre. Ravno pravi čas je bil za obisk pravljičnih vasi, ki smo si jih ogledali peš, s pohodi od ene do druge. Res so lepe, še lepše kot na fotografijah…

Cinque Terre – 5 pravljičnih vasi
Cinque Terre je skupno ime za ca. 18-km dolgo območje v severozahodnem delu obale Ligurskega morja v Italiji. V dobesednem prevodu ime pomeni »Pet dežel«, kar se nanaša na pet vasi, ki jo sestavljajo. Od severa proti jugu so to Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasice so nastale ob strmi, klifni obali. Obala, vasi in okoliško hribovito območje so del istoimenskega nacionalnega parka, ki je po površini najmanjši v Italiji. Od leta 1997 je območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Porto Venere ter bližnjimi otoki Palmaria, Tino in Tinetto uvrščeno na seznamu dediščine UNESCO.
Mi smo se za obisk odločili konec oktobra, ko so temperature še visoke (zadnji teden v oktobru tudi do 24°C, ponoči min 12°C), v tem času tudi ni več pretirane gneče (obiskovalcev je še vedno precej, a veliko manj kot poleti), temu primerno padejo tudi cene.

Zgodovina Cinque Terre
Območje Cinque Terre se prvič omenja v zgodovinskih virih v 11. stoletju. Prvi sta bili ustanovljeni Monterosso (prva omemba leta 1056) in Vernazza (1088), ostale vasi pa so se pojavile kasneje, v času vojaškega in političnega razcveta bližnje Genove. V 16. stoletju so prebivalci za zaščito pred vpadi Turkov utrdili stare utrdbe in zgradili nove obrambne stolpe. Z železniško povezavo z Genovo v 17. in 18. stoletju so kraji začeli nazadovati, ljudje so se izseljevali. V 70-ih letih prejšnjega stoletja pa so mirne in slikovite vasice začeli obiskovati turisti. Danes je to ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Italiji. Najbolj pomembna dejavnost ostaja še vedno poleg turizma vinogradništvo in oljkarstvo. Občasno območju povzročajo velike težave močni nalivi, ki prožijo plazove. Eden takih je bil leta 2011, ko je terjal celo smrtne žrtve.

Cinque Terre kot navdih umetnikom in filmskih ustvarjalcem
Monterosso je navdihnil  pesnika in nobelovca Eugenio Montale, ki je kraju posvetil pesem z naslovom »Limone« (1921). Davno pred njim sta vasi opevala že Dante Alighieri v Božanski komediji in  Boccaccio v Desetem dnevu drugega romana v Dekameronu. V novejšem času so bile Cinque Terre ena izmed lokacij snemanju filma Volk z Wall Streeta (2013). Najlepša reklama za kraje pa je animirani film Luca (2021). Postavljen je v fiktivno mesto Portorosso, ki je nastal po vzoru Cinque Terre.

Za ogled vasi si vzemite dovolj časa (najboljše kar cel dan)
Namestili smo se v mestu La Spezia, ki se nahaja južno od zadnje vasice, je dovolj veliko (kot recimo naš Maribor) ter ima dovolj trgovin in zanimivosti. Za ogled Cinque Terre smo si rezervirali cel dan. V zgodnjih jutranjih urah smo se z vlakom iz La Spezie odpeljali do prve vasi (Monterosso al Mare). Vlak v smeri za Levanto in Genovo stoji v vsaki od petih vasi. Vožnja do Monterosso al Mare je trajala slabe pol ure, sicer pa vlaki vozijo zelo pogosto (vsakih ca. 20 min). Vozovnico lahko kupite posamično in stane za odraslo osebo (tudi otroke nad 12 let) 4 evre. Cena je na relaciji La Spezia do Levanto ista, ne glede na relacijo. Lahko pa kupimo Cinque Terre Card, ki stane 16 evrov po osebi in obsega poleg vstopa v nacionalni park (potrebujete jo za sprehod po pohodnih poteh) še neomejeno število voženj z vlakom na relaciji La Spezia do Levanto.

Več možnosti potovanje med vasmi: z vlakom, ladjo ali peš
Vasi so dostopne s kratko vožnjo z vlakom, kar je najbolj priljubljen način potovanja med njimi. Druga možnost je vožnja z ladjo, ki prav tako vozijo od ene do druge vasi. To je obenem najdražja oblika transporta med vasmi. Tretja možnost pa je pohodništvo od ene do druge vasi, za kar smo se odločili tudi mi. Pot od ene do druge je različno dolgo, ni pretirano naporna, je pa vsekakor potrebna vsaj minimalna kondicija in seveda primerna obutev. Poti so zelo dobro urejene, na spletni strani nacionalnega parka (http://www.parconazionale5terre.it/)  je potrebno preveri ali je morda katera izmed poti zaprta, kar se zgodi zaradi nalivov, plazov, ki pot dobesedno odnesejo. Sledimo le znakom za t.i. Modro pot (Sentiero Azzuro). Skupno je dolga ca. 11 km. Najbolj priljubljena je Via dell’Amore ali pot ljubezni med vasicami Riomaggiore in Manarola. Mi smo ga morali izpustiti, saj je zaradi plazov in uničenosti bila zaprta. Ob poti se ponujajo čudoviti razgledi na nižje ležeče vasi in plaže, bujno sredozemsko rastje – pinje, oljke, vinsko trto in agrume… Za pohodništvo je potreben nakup Cinque Terre Card (treking), ki stane 7,5 evra po osebi, ki jih kupimo na posebnih poslovalnicah, ki se nahajajo na železniških postajah (https://www.cinqueterre.eu.com/en/cinque-terre-card). Lahko pa kupimo drugo različico, ki vključuje še prevoze z vlakom.

Monterosso al Mare
Monterosso (ca. 1.500 prebivalcev) je največji kraj v Cinque Terre, ki je znan po najbolj živahnem vrvežu in največji plaži. Mesto je razdeljeno na dva ločena dela: staro mestno jedro in novo mesto. Vas je bila leta 1948 za kratek čas izključena iz poti Cinque Terre, vendar je bila sredi leta 1949 ponovno uvedena. Italijanski uradniki so namreč menili, da je vas prevelika, da bi jo lahko šteli za del zgodovinske poti. Območje je znano po številnih limonovcih, belih vinih, grozdju in olivah.

Zanimivosti v Monterosso al Mare:
– ostanke gradu, ki so zgradili Genovčani
– župnijsko cerkev sv. Janeza Krstnika (1282–1307)
– samostan Monterosso al Mare
– velik kip Nepotuna oz. Velikana. V preteklosti je na rtu stala impresivna 14 m visoka skulptura kot del okrasja razkošne vile Pastine (zgrajene v začetku 20. stoletja). Poleg trizoba je Neptun na glavi nosil velikansko školjko, ki je delovala kot terasa vile. Kip so v času našega obiska prenavljali.

Vernazza
Vernazza (ca. 1.000 prebivalcev) je vas brez avtomobilskega prometa in ena najbolj resničnih »ribiških vasi«, edino naravno pristanišče. Prvič se omenja leta 1080 kot pomorsko oporišče  italijanske plemiške družine Obertenghi in izhodišče za pomorske sile v obrambi piratov. Kasneje je bilo pomembno v času Genovskega osvajanja Ligurije.

Zanimivosti v Vernazzi:
– cerkev Santa Margherita d’Antiochia (1318), ki se na glavnem mestnem trgu Piazza Marconi
– grad Doria, zgrajen v 15. stoletju kot razgledni stolp za zaščito pred pirati
– svetišče Madonna di Reggio Santuario di Nostra Signora di Reggio, ki se nahaja nad Vernazzo.
– kapela Santa Marta, majhna kamnita kapelica vzdolž glavne ulice
– plaža Vernazza ob trgu Piazza Marconi, znotraj zaščitenega pristanišča.

Corniglia
Corniglia (ca. 150 prebivalcev) je najmanjša med vsemi petimi vasmi Cinque Terre in se edina ne nahaja neposredno ob morju. Do nje se je potrebno povzpeti po 370 stopnicah. V vasi se velja sprehoditi do razgledne točke.

Manarola
Manarola (ca. 350 prebivalcev) je najstarejše mesto v Cinque Terre. Njegovo ime v lokalnem narečju pomeni »veliko kolo«, kar se nanaša na veliko mlinsko kolo, ki je bilo za kraj nekoč značilno. Že od nekdaj sta bila v vasi pomembna ribištvo in vinogradništvo. Posebno znano je lokalno vino imenovano Sciacchetra.

Via dell’Amore  ali Pot ljubezni
Iz Manarole do Riomaggiore vodi najbolj znana sprehajalna pot imenovana La via dell’Amore ali Pot ljubezni.  Ime je pot dobila po dejstvu, da je nekoč nudila enostavno in zasebno zbirališče mladim zaljubljencem, ki so živeli v dveh majhnih mestih na goratem terenu. 24. septembra 2012 je plaz poškodoval štiri turiste, zato so jo zaprli in jo še vedno obnavljajo. Od aprila 2015 je bilo ponovno odprtih le 200 metrov poti.  Pot naj bi bila v celoti ponovno odprta spomladi 2023. Za ureditev so potrebna posebna inženirska dela v vrednosti ca.12 milijonov evrov.

Riomaggiore
Riomaggiore (ca. 1.500 prebivalcev) znan po liniji hiš, ki se stekajo vse do obale ter veliko restavracijah in trgovinah ob glavni ulici Via Colombo.

Pohodne poti v Cinque Terre:

  • Monterosso – Vernazza: ca. 3,5 km
  • Vernazza – Corniglia: ca. 4 km
  • Manarola – Volastra – Corniglia: ca. 3,5 km
  • Manarola – Riomaggiore (Via Dell’ Amore): ca. 1,5 km, trenutno Zaprta
  • Manarola – Riomaggiore  Via Beccara: ca. 1,5 km
Cinque Terre hiking map
Tags : cinque terreCornigliaFilm LucaFilm LukaLa SpeziaLucaManarolaMonterossoPot ljubezniRiomaggioreSentiero AzzuroVernazzaVia Dell' Amore
Urednik

The author Urednik

2 komentarja

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1