close
Planinski izleti

Žusem s Stolpom ljubezni in ostanki gradu

Stolp ljubezni, Žusem
Print Friendly, PDF & Email

Hrib Žusem z najvišjim vrhom Veliki špiček  (669 m) se nahaja v okolici Šentjurja in predstavlja severni rob Kozjanskega. Ime vrha je povezano z lastniki bližnjega gradu. Z vrha razglednega stolpa, ki se imenuje Stolp ljubezni, se ponuja lep razgled tako na alpski kor subpanonski svet.

Stolp ljubezni vrh hriba Žusem
Na vrhu hriba Žusem se nahaja Stolp ljubezni visok 25,90 m, ki ga je postavilo Planinsko društvo Žusem. Narejen je iz macesnovega lesa in je najvišji leseni stolp v Sloveniji. Ker na Žusmu stoji cerkev posvečena sv. Valentinu, ki je zavetnik zaljubljencev, so razgledni stolp poimenovali kot Stolp ljubezni. Do vrha stolpa vodi 116 stopnic in ima dve razgledni ploščadi. Razgled je osupljiv, ob lepem vremenu je viden celo Triglav. Na vrhu stolpa lahko za srečo pozvonite na zvon želja. Ob stolpu se nahaja manjša okrepčevalnica s teraso.
Po vrha vodi več poti, odvisno od tega koliko časa želite pohodništvu nameniti. Najkrajša pot vodi od ostankov gradu, kjer je možno pustiti avto. Od tu vodita do vrha dve poti: lažja (30 min) in zahtevnejša Gamsova pot (25 min), a ju boste s povprečno pripravljenostjo premagali prej.

Grad Žusem
Malce pod vrhom hriba se nahajajo ostanki nekdanjega gradu Žusem, ki je bil zgrajen  na začetku 13. stoletja. Nastal je na mejnem območju, kjer so škofje zgradili več obrambnih gradov. Pozidali so ga krški škofje na ozemlju, ki ga je grofica Hema podarila leta 1043 krškemu samostanu. Na gradovih so namestili svoje ministeriale. Bil je krški fevd, ki so upravljali Žusemski vitezi vse do leta 1481, nato v letih 1364−1404 in 1437-1456 Celjski grofje  ter do 1624 leta deželni knezi. Doživel je številne prezidave, leta 1695 pogorel in bil okoli leta 1781 opuščen. Danes so vidne le ruševine.
O žusemskih knezih, ki se prvič omenjajo že leta 1203, še danes krožijo številne legende. 

Razgled s Stolpa ljubezni (Žusem): 

Ostanki gradu Žusem: 

Tags : grad žusemhribipohodništvošentjur pohodništvostolp ljubeznižusem
Urednik

The author Urednik

2 komentarja

  1. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Great job.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1