close
Razgledišče Kozice
Print Friendly, PDF & Email

Med Lazami pri Pregradu in Pregradom na Kočevskem se nahaja lepa razgledna točka Kozice, od koder je zelo lepo vidna reka Kolpa z okolico. Do razgledne točke Kozice vodita dve pešpoti. V bližino razgledišča se lahko pripeljemo tudi z avtom, a je  na vsak način seveda lepša prva varianta. Če se boste nato spustili do reke Kolpe, mi smo nadaljevali proti gradu Kostel, si malce višje ob toku Kolpe oglejte še izvir Bilpa. Ob poti smo si ogledali še zapuščeno vas Hreljin, oziroma ostanke, kar je od nje še sploh ostalo.

Gozdna učna pot Kozice
Do razgledišča Kozice vodita dve krožni gozdni pešpoti: daljša in krajša. Daljša, ki je označena s hrastovim listom, ima izhodišče v vasi Predgrad ali Dol in je dolga 14 km, premagate pa jo v 4 do 6 urah hoje. Krajša z oznako lešnika pa se začenja v Lazih, dolga je 9 km in boste zanjo potrebovali 3 do 5 ur. Vmes se poti križata, nato pa zopet razdvojita.
Poleg Kozic (741 m n.v.) obhodimo ob daljši poti še vrhove kot so Pajtlerica (748 m n.v.), Parga in še malo višje kot najvišji Goli hrib (850 m n.v.).

S Kozic lep razgled na Kolpo
S Kozic se ponuja zelo lep razgled na reko Kolpo. V razgledu lahko uživamo s klopce. Ob jasnem vremenu je vidljivost z razgledne točke menda več kot 10 km.
Za tiste, ki nimajo časa ali dovolj kondicije, se je možno pripeljati do bližine razgledišča tudi z avtom. V tem primeru sledite v naselju Predgrad smerokazom za »RTV oddajnik« z oznako avtomobila. Razgledna točka se nahaja nižje od RTV oddajnika.  Čeprav so Kozice najlepše razgledišče, jih je ob poti več, od koder so lepo vidni pragozd Krokar ter Goteniški in Notranjski Snežnik, ostanki kočevskih pragozdov…

Zapuščena vas Hreljin
Ob poti se lahko pustimo do zapuščene vasi Hreljin oziroma kar je še od nje ostalo. Domačin v bližjem naselju nam je razložil, da so nekoč tod, nad reko Kolpo stale 4 hiše, danes pa na njih spominjajo le ostanki nekakšne gozdne ceste in kupi kamenja, iz katerega so nekoč bile zgrajene hiše v naselju. Sicer pa je ravno za Kočevsko značilno večje število zapuščenih vasi pri nas.

V Pregradu si oglejte še sramotilni steber
Zanimivo se mi je zdelo tudi izhodiščno naselje, Pregrad, ki šteje dobrih 90 prebivalcev in je največje naselje Poljanske doline.  Posebnost vasi, ki ima nekaj zelo lepih domačij z zanimivo, lepo urejenimi dvorišči, je sramotilni steber, eden redkih ohranjenih pri nas. Za kaznovanje lažjih prekrškov naj bi ga tod postavili že v začetku 16. stoletja. Leta 1805 je grajski birič na steber priklenil po krivem obsojeno 20 letno Marijo Majetič, ki je bila obtožena kraje jagnjeta. Za kazen so ji okoli vratu obesili čreva zaklanega jagnjeta. Kovačič jo je obtožil, ker je odklonila njegovo snubitev. Za težje prekrške so bile postavljene vislice na steljniku pri Deskovi vasi.

Izvir Bilpa
Nato smo se zapeljali še do reke Kolpe in ob njej nadaljevali v smeri za grad Kostel. Ob poti smo si ogledali še zanimiv izvir Bilpa. Rečica Bilpa izvira 75 m visoko zatrepno steno pri naselju Spodnja Bilpa in je del ponikalnice Rinže. Izvirno jezero je najglobje (6 m) tik pod steno.
Nad izvirnim jezerom so tri jame, tretja je v zadnjem delu tudi zasigana.

Radi obiskujete hribe? Več idej za pohode najdete pod zavitkom – Hribi

Tags : izvir bilpakočevskoKolpakozicepredgradrazgled na kolporazgledna točka koziceučna pot kozicezapuščena vas hreljin
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is really annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1