close
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Peca (Kordeževa glava) – lahko in hitro dostopen najvzhodnejši dvatisočak

Peca
Print Friendly, PDF & Email

Ker je minuli konec tedna že kazalo slabo vreme, smo se odločili za pohod na Peco, kjer naj bi še bilo lepo vreme. Čeprav tudi tam ni bilo najlepše, nam malo dežja in meglic vseeno ni pokvarilo planinskega užitka. Ko se je oblačnost razkadila, so bili na Peci tudi lepi razgledi. Lepo je bilo opazovati ob poti številne družine z otroki. Kordeževa glava (najvišji vrh Pece), ki je najvzhodnejši dvatisočak pri nas, je kot nalašč za družinske pohodne podvige. Tisti, ki si želijo malo več izzivov, pa jih čaka zahtevnejša pot. Pa na votlino kralja Matjaža ne smemo pozabiti…

Kordeževa glava kot najvišji vrh Pece
Peca  je koroška gora, ki se nahaja v vzhodnem delu Karavank, nad Mežiško dolino,  na slovensko – avstrijski meji. Velja za najvzhodnejši dvatisočak pri nas. Najvišji vrh pogorja je Kordeževa glava (2.126 m n.v.). Njen južni del je prevotljen s številnimi rovi nekdanjega mežiškega rudnika svinca in cinka. Začetek enega od teh rovov je preurejen v Votlino Kralja Matjaža. Slovenci Peco poznamo ravno zaradi pripovedk o kralju Matjažu, za Avstrijce pa je na drugi strani smučarsko središče. Z vrha se ponuja lep razgled, na bližnjo Uršljo goro, Raduho in greben Olševe ter najvišje vrhove Kamniških in Savinjskih Alp.

Pot do vrha Pece
Peca je pohodnikom dostopna s strani Črne na Koroškem ali Mežice. Najlažja in najhitrejša pot je iz parkirišča Jakobe (v Mežici sledimo smerokazom za Peco, parkirišče Jakobe). Od tod je do Doma na Peci ca. 45 min hoje, do vrha pa še 1 ura in pol. Priljubljena je tudi druga možnost z istim izhodiščem in sicer po zahtevni poti, ki se začenja malo višje od planinskega doma. Pot vodi čez ruševje in gorske travnike.
S Kordeževe glave lahko nadaljujemo pot do Bistriške špice (2113 m n.v.).

Dom na Peci
Ob poti se lahko okrepčamo v Domu na Peci, do katerega je iz parkirišča Jakobe ca. 45 min zmerne hoje. Dom je odprt od maja do oktobra, v zimskem času pa ob sobotah, nedeljah in praznikih, če je lepo vreme. V bližini koče se nahaja votlina Kralja Matjaža, do nje je 10 min hoje. Dom je znan po štrudljih, golažu, enolončnicah, kločeve nudle, ričet…

Kapela ob Domu na Peci
Nekoliko pod domom, na pobočju Male Pece (1.660 m n.v.), se nahaja kapela, ki je bila zgrajena leta 1936 ter je posvečena sv. Cirilu in Metodu. Po drugi svetovni vojni je služila kot prebivališče obmejnim stražarjem in graditeljem koče na Peci. Leta 1970 jo je PD Mežica vrnilo župniji.

Votlina Kralja Matjaža
V bližini doma se nahaja še znamenita votlina Kralja Matjaža, ki je osrednji junak ljudskih pripovedk z zgodovinskim ozadjem. Po naših legendah spi pod Peco.

Legenda o Kralju Matjažu
O pri nas dobrem kralju Matjažu kroži več legend.

Nekoč, že dolgo bo tega, je na Slovenskem vladal bogat in pravičen kralj, po imenu Matjaž. Bil je naše gore list. Mir in blaginja sta vladala v deželi. Pa je z vzhoda pridrla horda strašnih Turkov in napadla deželo. V neenakem boju sta se Matjaž in njegova vojska hrabro borila, a vojaki so padali drug za drugim, dokler ob kralju ni ostala samo še peščica mož. Ko je kralj sprevidel, da so Turki premočni, se je z vojsko pognal v beg, in ker je bil pravičen vladar, ni bil ubit, ampak se je pred njim odprla gora in ga vzela vase. Tam zdaj za mizo spi s svojimi vojaki, in ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo slovenski kralj prebudil in prišel odrešit svoje, pod tujci zatirano ljudstvo.

Radi obiskujete hribe? Več idej za pohode najdete pod zavitkom – Hribi

Tags : dom na pecikordeževa glavakralj matjažpecavotlina kralja matjaža
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1