close
Avstrija

Krimmlski slapovi – prijetna poletna osvežitev ob največjih slapovih v Avstriji

Krimmlski slapovi Avstrija
Print Friendly, PDF & Email

Krimmlski slapovi, ki se nahajajo na meji med Tirolsko in Salzburško, veljajo za ene največjih v Evropi in na svetu, po nekaterih podatkih naj bi bili celo peti največji na svetu. Z vso močjo bobnijo čez skalno pogorje v dolžini 380 m v gozdnato dolino reke Salzach.

Trije slapovi s 380 metrskim padcem
Krimmlske slapove sestavljajo trije slapovi, ki imajo skupaj 380-metrski padec. Napaja jih ledeniški potok Krimmler Ache, ki teče po ledeniku Krimmler Kees. Nastali so zaradi velike višinske razlike med visokogorsko dolino Krimmler Achetal in dolino reke Salzach.

Prvi so jih opazili v začetku 19. stoletja slikarji. Prvo pot do najnižjega je bila urejena leta 1842. S prihodom železnice v Krimml konec 19. stoletja, je bila urejena pot do slapov, graditi so začeli prve hotele, turizem se je začel razvijati.

Prijetna sprehajalna pot z več razgledišči
Ob slapovih je danes speljala pohodna pot z več razgledišči, kjer se slapu približamo čisto blizu, naredimo posnetke in se prijetno osvežimo z vodnim pršem. Znanstveno dokazano je, da vdihavanje zraka v bližini slapov pozitivno vpliva na telo ter lajša simptome astme, alergij, stresa in izčrpanosti. Fina vodna meglica vsebuje veliko število negativno nabitih ionov, ki imajo globoko v pljučih očiščevalni in protivnetni učinek.
Pot do prvega, najnižje ležečega slapu, je prijazna tudi gibalno oviranim osebam in traja od parkirišča le 10 minut hoje. Pot do srednjega (drugega) slapu traja približno eno uro, čas je odvisen od trajanja in pogostosti postankov na razglednih točkah. Na vrhu srednjega slapa se nahaja na višini 1306 m gostišče s pestro ponudbo hrane in pijače. Do tretjega slapu se povzpnejo le najbolj vztrajni, saj je pot strma. Mimo dodatnih dveh razgledišč pridemo do najvišjega slapu, ki se nahaja na višini 1460 m, v približno pol ure. Če pridete do tod, vodi pohodna pot še naprej do koče Krimmler Tauernhaus (1.631 m), ki je izhodišče za nadaljnje ture po visokogorju.

Pa še skok v WaserWelten Krimml
Na ploščadi ob parkirišču lahko obiščemo še zanimiv tematski park WaserWelten Krimml, kjer s pomočjo vodnih atrakcij spoznavamo pomen vode in Krimmlskih slapov. Ta je najbolj zanimiv predvsem otrokom in vsem ki se znajo sprostiti in želijo poskusiti kaj zabavnega.

Ponudba
Gostinska ponudba se nahaja na platoju ob parkirišču P4, ki je najbližje slapovom ter ob prvi in drugi stopnji slapu. Pred samim vhodom lahko kupite spominke, tu se nahajajo tudi sanitarije, prodajalna sladoleda… Tudi v času poletne gneče boste kljub velikemu številu obiskovalcev povsod hitro postreženi. vstopnina (oziroma prispevek za vzdrževanje poti ob slapovih) znaša 4 evre, če boste obiskali še WasserWelten pa se splača kupiti kombinirane vstopnice.  V ceno slednje je vključeno tudi parkiranje.

Zanimivo
Do konca 18. stoletja je bil Krimml le majhna vasica »na koncu sveta«. Čez prelaz Krimmler Tauern je že davno nazaj vodila trgovska pot iz Salzburga na Tirolsko ter naprej do morja, sprva kot mulatjera. Po njej so tovorili predvsem sol in vino. Koča Krimmler Tauernhaus se kot počivališče ob tej poti omenja že leta 1389 in jo je možno obiskati nad slapovi še danes.

Krimmlski slapovi zemljevid

Oglejte si še Lienz
Ob poti se ustavite še v čudovitem, manjšem tirolskem mestu z italijanskim pridihom – v Lienzu. Več pa tukaj: Lienz.

Kje se Krimmlski slapovi nahajajo?

Krimmmlski slapovi v videu: 

Tags : Krimmlski slapovipoletni izletslapTirolskaVisoke Ture
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i am satisfied to convey that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most surely will make certain to do not omit this website and give it a glance regularly.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1