close
Veli Badin
Print Friendly, PDF & Email

V notranjosti slovenske Istre, v bližini kraja Sočerga, se nahajajo zanimivi spodmoli, ki se imenujejo Veli Badin oziroma Ušesa Istre.

Spodmoli Veli Badin

Glavna posebnost apnenčastega ostenja Veli Badin so spodmoli, ki spadajo med največje v Sloveniji. Največji je globok 13 m in visok 12 m. Zaradi značilnega zvočnega učinka so znani kot Ušesa Istre. Narava je tu ustvarila skalne oblike, ki burijo človeško domišljijo. Njihov nastanek ni točno pojasnjen, najverjetneje gre za kombinacijo različnih dejavnikov: tektonskega, temperaturnega, korozivnega in verjetno tudi biološkega.
Ker so skale občutljivo  naravno okolje in dom številnim rastlinam in živalim, jih je potrebno varovati. Zato sledimo označeni poti le do prve previsne stene. V njih domujejo redke in ogrožene vrste ptic: skalni golob, krokar in puščavec.

Blizu naravni most in bunker v skali

Blizu spodmolov se nahaja še zanimivi naravni most z lokom dolgim 6 m in obokom visokim ca. 2,5 m. Ob poti si lahko ogledamo še bunker v skali.
Izhodišče pohoda je ob pokopališki in podružnični cerkvi Sveti Kvirik župnije Sočerga. V svojem cerkvenem krajopisu jo omenja koprski škof Paolo Naldini. Obnovljena je bila leta 1886, leta 1940 pa so jo zmanjšali in ji odstranili ravno zaključeni prezbiterij. Leta 1942 so okoli pokopališča sezidali zid.

Parkirišče: Sočerga, pokopališče oziroma cerkev Svetega Kvirika.

Težavnost poti: gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo.

Trajanje poti: ca. 1 uro v eno smer.

Tags : istra pohodništvonaravni most istrasočerbaspodmoli istraušesa istreveli badin
Urednik

The author Urednik

1 Comment

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1