close
Otok Rab, plaža Pudarica
Print Friendly, PDF & Email

Rab je znan kot otok peščenih plaž. Nobeden hrvaški otok jih menda nima toliko, kar 30 jih premore Rab. Morda so ga ravno zaradi tega že stari Rimljani imenovali »Felix Arba« ali otok sreče. Medtem ko je večina peščenih plaž locirana na severu otoka, na polotoku Lopar, so kamnite plaže značilne za zahodni del otoka, prodnate pa boste našli na jugu.

Rajska plaža, ki je rajska za družine z manjšimi otroki
Najatraktivnejša in najbolj znana plaža na Rabu je Rajska plaža, ki se nahaja na polotoku Lopar. Dolga je ca. 2 km in idealna za družine z manjšimi otroki. Ob plaži je veliko ponudnikov raznih športnih aktivnosti in gostinske ponudbe, možno je najeti ležalnike in senčnike. Tudi zvečer je dovolj ponudbe in dejavnosti za mlajše otroke (napihljivi gradovi, mini golf, trampolini, stojnice…). Pred časom je Rajsko plažo CNN uvrstil med Top 100 svetovnih plaž.

Livačina
V bližini Rajske plaže se nahaja manjša deloma peščena in deloma skalnata plaža, ki je priljubljena pri mladih. Morje je kristalno čisto, v bližini plaže je dovolj sence, precej je na voljo tudi gostinske in športne ponudbe.

Naturistične plaže Sahara, Ciganka in Stolac
Na polotoku Lopar se nahaja več naturističnih plaž, ki so dostopne peš ali s čolnom ter zato manj obljudene. Ker nimajo turistične ponudbe, so primerne za tiste, ki imajo radi mir. Prva je Sahara, ki je od Rajske plaže oddaljena ca. 30 min hoje. Tudi ta plaža se je uvrstila na CNN-ov seznam naj plaž, v kategoriji naturističnih plaž, skupaj z bližnjo Ciganko in plažo Stolac, ki se prav tako nahajata na polotoku Lopar.
Tudi Ciganka, ki se nahaja na se skrajnem severu otoka Rab, je naturistična plaža. Ker tudi tu ni gostinske ponudbe in je dostopna le peš ali s čolnom, boste uživali v miru. S Ciganke se ponuja lep razgled na bližnji otok Grgur. V bližini plaže se nahajajo nenavadne peščene piramide in druge naravne oblike, ki so posledica erozije. Morje je tukaj smaragdno zeleno, sončite se lahko na peščenih in kamnitih platojih.
Kopalke niso dovoljene še na eni naturistični plaži v bližini, to je Stolac.

Suha Punta
Suha Punta je z gozdom porasel polotok v zahodnem delu otoku, kjer si v nizu sledijo ena za drugo prodnate in skalnate plaže. Na večjih plažah je možen najem senčnikov in ležalnikov ter gostinska ponudba.

Frkanj in Kandarola
Na polotoku Frkanj se nahaja ena najstarejših naturističnih plaž na svetu, Kandarola. Od mesta Rab je oddaljena le 5 km. Na tej peščeni in skalnati plaži se je nekoč kopal angleški kraj Edward VIII. s soprogo Wallis Simpson, zaradi česar so jo poimenovali Angleška plaža. Če se sprehodite še malo dlje, se na polotoku Frkanj nahaja več zanimivih plaž, ki so podobno kot na Suhi Punti povečini prodnate in skalnate. 

Pudarica
Pudarica, ki se nahaja na jugu otoka, velja upravičeno za prav tako eno najlepših plaž na otoku. Prodnata plaža z drobnimi kamenčki in peskom ter skalami privablja ljubitelje romantičnih sončnih zahodih. Ob plaži je gostinska ponudba in klub na plaži. Odlikujejo jo lepi kontrasti smaragdne barve morja, zelenja in modrega neba.

Več plaž za pse
Plaže za hišne ljubljenčke na Rabu niso nič nenavadnega, saj ima skoraj vsaka poseben del, ki je rezerviran za pse, kjer se lahko kopajo. Na predelu Artić Banjol so odprli prvo rabsko tematizirano plažo s specializirano ponudbo za lastnike psov in njihove ljubljenčke – Monty’s Dog Beach & Bar. Gre za koncept plaž, po katerem lahko lastniki uživajo v vseh vsebinah urejenih plažah, kjer je na voljo vsa potrebna infrastruktura za udobje na plaži in gostinska ponudba. Za štirinožne goste pa je na voljo sladoled za pse, pivo, pica, posoda za vodo, copati za zaščito tačk…  ter poligon Montyjevevega pasjega parka.

Tags : frkanjotok rabplaža livačinaplaža saharaplaža stolacrabrab loparrab plažerajska plažasuha punta
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1