close
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Razkriški kot – oaza miru, pozitivne energije in številnih zanimivosti

Razkriški kot, Slovenija
Print Friendly, PDF & Email

Razkriški kot je svet med Mursko ravnico in obronki Slovenskih goric, kjer se Mura približa meji s Hrvaško. Na relativno majhnem območju se lahko pohvalijo z veliko ohranjenimi naravnimi in kulturnimi zanimivosti, imajo tudi svoje kulinarične posebnosti in dobra vina. Poleg Ivanovega izvira in zdravilnih energijskih točk, smo si ob pohodni poti Razkriški kot ogledali Gibinski slap, stari mlin, prazgodovinsko naselbino, posebnost pa so tudi številni manjši specializirani muzeji, kot npr. dimnikarski in kovaški. Za konec smo se sprehodili še po Šprincu in Koprivi, ki sta znana po vinogradništvu.

Od Razkrižja do Gibine ob Ščavnici po pohodni poti Razkriški kot
Razkrižje z okolico si najlažje in najlepše ogledamo ob poti kulturne in naravne dediščine, ki poteka ob reki Ščavnici vse do sotočja z Muro. Sledite smerokazom Razkriški kot, ob poti pa vas dodatni smerokazi usmerjajo do zanimivosti ob njej. Avto lahko parkiramo na urejenem parkirišču ob Ščavnici, pri muzeju ali pa še se ob reki zapeljemo še malo naprej do Centra Zavirje.
Številka ena razkriških zanimivosti je Ivanov izvir, ki je po ljudskem izročilu znan že iz davnih časov. Sloves zdravilne moči Ivanove vode je še pred obstojem cerkve privabljal številne romarje. Voda naj bi pomagala k dobremu vidu, splošnemu počutju in odpravi golšavosti. Starejši domačini radi pripovedujejo o slepi deklici, ki naj bi po umivanju oči s to vodo spregledala. Na dan »Ivanovega proščenja«, imenujejo ga kar Ivaje, ki poteka konec junija, domačini ta dogodek predstavijo obiskovalcem.
Izvir je povezan z še eno prav tako množično obiskovano prireditvijo oziroma predstavo Božična noč. Gre za kulturno-verski dogodek, kjer s pesmijo, igro, odlično kostumografijo, ureditvijo prizorišča in osvetlitvijo predstavijo prizore dogodkov ob Kristusovem rojstvu. Naravne jaslice obišče, od prve uprizoritve leta 1998, vse več obiskovalcev, deležna pa je tudi več ponovitev.
Ob Ivanovem izviru in okolici vzdolž reke Ščavnice, ki ji domačini pravijo Murica, so radiestezisti in bioenergetiki odkrili veliko, za človeško počutje ugodnih točk. Danes jih je označenih 21, pri vsaki je označen zdravilni vpliv in priporočljivi čas zadrževanja. Strokovnjaki trdijo, da se po določenem času na takih točkah sproščajo v telesu blokade, kar omogoča normalen pretok energije in boljše delovanje organov. Tudi če v to ne verjamete, bodo na vas gotovo vplivale pozitivno, saj so klopce postavljene na naravnost idiličnih točkah.
Ob poti so lepo označene vrste dreves, kot npr. vrba žalujka, bela vrba, siva jelša, čremsa in hrast dob. Spomladi je gozd pobeljen s cvetovi različnih vrst zvončkov. Oglašajo se številne ptice, iz goščav v mrtvicah pa glasno vzletajo jate divjih rac. Čapljam se poleti pridružijo še štorklje. Čez Murico je speljanih več mostov, čez rokave in manjše potočke pa brvi.

(Pra)stari način življenja
V smeri proti meji s Hrvaško se skupaj z Razkrižjem drži naslednja vas Šafarsko, kjer je sedež občine Razkrižje, osnovna šola in trgovina.
Na severovzhodnem robu vasi se nahaja terasa z ledinskim imenom Gradišče. Pri terenski topografski akciji leta 1960 so našli ostanke lončenih posod iz bakrene dobe. Med leti 1981 in 1984 so tod potekala arheološka izkopavanja. Občina Razkrižje je pod strokovnim nadzorom Pokrajinskega muzeja Murska Sobota na terasi rekonstruirala naselje izpred 5500 let. Domače Turistično društvo uprizarja v naselbini za vnaprej najavljene skupine prikaz življenja tedanjih prebivalcev izpred 5.500 let. Obiskovalci lahko opazujejo domačine oblečene v starodavna oblačila kako pripravljajo kruh v starih pečeh na prostem, obdelavo zemlje s kamnitim ralom, izdelovanje kamnitega orodja z angažiranim sodelovanjem obiskovalcev itd.
Imajo pa v Razkriškem kotu še par zanimivih manjših specializiranih muzejev, v katerih spoznate kuhanje žganja na star način, o zeliščarstvu ter dimnikarstvu, čevljarstvu in »zdenčarski« muzej, obiščete pa lahko tudi oljarno in spoznate kako nastane bučno olje.

 

Gibina je danes ločnica nekdaj enotnega ozemlja
Če nadaljujemo pot še naprej proti Hrvaški, je zadnja vas pred mejo s Hrvaško Gibina.
Na Gibinskem potoku se nahaja »velika« posebnost sveta ob Muri, Gibinski slap, eden največjih večjih naravnih slapov v Pomurju. Malo naprej ob potoku se nahajajo ostanki starega Smolkovičevega potočnega mlina na velika »kola«. Leta 1918 so na slapu zgradil zapornice.
Območje se je vse od prve svetovne vojne borilo za pripadnost matičnemu slovenskemu narodu. V nasprotju s sosednjo Štrigovo, ki je danes del Hrvaške, je Razkriškemu kotu to uspelo. Starejši domačini bodo radi povedali kaj vse so prestali, da so danes lahko Slovenci. V Štrigovi imajo še danes prijatelje, znance in sorodnike. To dokazuje športna prireditev Tek prijateljstva, ki poteka tako po slovenski kot hrvaški strani in ljudi zbližuje.
Možna je tudi predstavitev mesta spopadov v obrambi slovenske samostojnosti in neodvisnosti v Gibini, ob reki Muri in slovensko hrvaški meji.

Razkrižane je nagradila celo Marija Terezija
Sredi Razkrižja, ki je bilo že v preteklosti pomembno prometno križišče, se nahaja poznobaročna cerkev iz leta 1784, ki je posvečena sv. Janezu Nepomuku. Do leta 1994 je Razkriška župnija spadala pod Zagrebško nadškofijo, nato pa so v Vatikanu določili, da bo del Mariborske škofije. Danes spada pod škofijo Murska Sobota. Njena največja dragocenost je leseni križ iz ameriškega lesa okrašen z indijskimi školjkami, kar naj bi bilo darilo Marije Terezije in izvira iz dunajske cesarske zakladnice.
Na začetku vasi si lahko ogledamo še zanimiv kovaški muzej. Prva generacija je s to že skoraj pozabljeno obrtjo pričela že leta 1855. V delavnici je na ogled staro kovaško orodje, mojster pa izdeluje tudi izvirne spominke.
V smeri za Veščico pri Ljutomeru se nahaja stari mlin in žaga. Domačini so še posebej ponosni nanju, saj sta bili last pranečaka škofa Antona Martina Slomška. V mlin so prihajali mlet žito tudi iz Hrvaške, plačevali pa večinoma s pridelki. Prvotno je bil na vodni, pozneje pa na električni pogon. Danes je zaščiten kot tehniški spomenik.

Vinorodna Šprinc in Kopriva
Sprehodili smo se še po bližnjih z vinogradi poraslih slemenskih naseljih Šprinc in Kopriva. V Šprincu poteka ob prazniku Marijinega vnebovzetja tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni.
Takrat ali pa na kakšni drugi prireditvi, lahko pokusite znamenite razkriške mlince. Pri lokalnih vinogradnikih pa se lahko ustavite na kozarcu domačega vina.

Podatki o poti:
Izhodišče: parkirišče pri muzeju v Razkrižju ali pa v Centru Zavirje
Trajanje poti: pot po pohodni poti Razkriški kot nam je do sotočja Ščavnice z Muro vzela s postanki za fotografiranje približno eno uro, v povratku pa skozi naselja Gibina, Šafarsko in Razkrižje še dobre pol ure. Po Šprincu in Koprivi pa smo naredili krožno pot, ki je trajala ca. eno uro.

Pot ni zahtevna in je primerna tudi za družine z manjšimi otroki, lahko jo tudi prekolesarite.

Pot po Razkriškem kotu
Razkriški kot, zemljevid

Krajši video o Razkriškem kotu:

Obisk Razkriškega kota lahko združite s kolesarjenjem ob reki Muri: S kolesom ob reki Muri  

Tags : gibinagibinski slapivanov izvirkoprivaprazgodovinska naselbinarazkriški kotrazkriški mlincirazkrižjereka Murareka ščavnicašafarskošprinc
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1