close
Srbija

Potovanje po zahodni Srbiji (planini Zlatibor in Tara)

Slapovi Gostilje,
Print Friendly, PDF & Email

Avgusta smo se odločili za raziskovanje zahodne Srbije, natančneje planini Zlatibor in Tara, ki sta priljubljeni smučarski središči, dobro pa obiskani tudi poleti. Nad ponudbo smo bili zelo pozitivno presenečeni, saj ponujajo res veliko. Poleg številnih naravnih zanimivosti so na voljo tudi etno vasi in tematski parki.  

Izhodišče v mestu Zlatibor
Prenočevali smo v mestu Zlatibor, ki je v širši okolici največji kraj in z največ dogajanja in največ turistične ponudbe, kar je bila zelo dobra odločitev.

Več o mestu Zlatibor: Zlatibor

1.dan: Čačak, Guča (festival trubačev) in Zlatibor   
Ob poti do mesta Zlatibor smo se ustavili v mestu Čačak. Od mesta nismo veliko pričakovali a nas je s svojo urejenostjo precej pozitivno presenetilo in je lepo urejeno.

Sprehodili smo se po centru mesta in pot nadaljevali proti Guči, kjer je ravno potekal mednarodni festival – srečanje trubačev, kar je res zanimivo doživetje. V bistvu celo mesto diha s trobentami in »trubači«. V času festivala si v centru naselja, ki šteje le dva tisoč prebivalcev, sledijo eden za drugim strojnice s prehrano, spominki in rokodelskimi izdelki. Skupine trubačev hodijo po mestu, obkolijo posameznika ali skupino mimoidočih (ali družbo sedečo v gostilni) in eno zaigrajo, za napitnino seveda. Zvečer pa potekajo na stadionu koncerti, vmes pa predstavitev posameznih skupin.
Festival trubača Guča se imenuje tudi Dragačevski sabor in poteka v začetku avgusta vse od leta 1961. Menda se festivala udeleži vsako leto okrog 600 tisoč obiskovalcev.

Sicer pa zvok trobente tradicionalno spremlja vse pomembnejše dogodke v življenju srbskega podeželja in manjših skupnosti, od rojstva, krste, poroke, slavja, državne in cerkvene praznike, žetev in tudi pogrebe.  Res noro doživetje!

2. dan: Planina Zlatibor
Drugi dan smo si ogledali zanimivosti v okolici Zlatibora: jamo Stopiča, etno vas Sirgojno, slapove v kraju Gostilje, Zlatarsko jezero ter na koncu v povratku nazaj proti mestu Zlatibor še tematski park El Paso City, kar je bilo ravno dovolj za en dan, da ni bilo preveč natrpano.

Kaj vse smo si ogledali, preberite tukaj: Planina Zlatibor

3. dan: Planina Tara
Tretji dan je sledil ogled zanimivosti planine Tara. Najprej smo si v Bajini Bašti ogledali slavno Hišo na skali na Drini. Mesto je tipično podeželsko a smo opazili na račun hiše na skali tudi precej turistov.
Nato smo se na poti do jezera Peručac ustavili pri reki Vrelo in si ogledali njen tok od izvira do izliva. Tudi to je bil zanimiv postanek. Ob njenem izlivu najdemo tudi gostinsko ponudbo.  Ob poti smo opazovali številne nagrobnike. Očitno tod pokopavajo svoje sorodnike kar na svojih posestvih in nimajo, kot je to navada drugje, pokopališč za celoto naselje.
Jezero Peručac me ni ravno navdušilo, mi je pa bilo veliko bolj všeč malo višje ležeče jezero Zaovine. Ob poti smo opazovali številne vikend hišice, ki so nekatere že prave vile…

Več o Planini Tara in njenih zanimivostih: Planina Tara

Zadnja postaja je bila Mokra Gora, kjer smo si najprej ogledali filmski Drvengrad ter se nato še peljali z nostalgičnim vlakom po progi Šarganske osmice. Vlak je potrebno rezervirati vnaprej, sicer se lahko zgodi, da jih za isti dan več ni možno kupiti.

Več o Mokri Gori:  Mokra Gora

4. dan: Zlatibor in Tornik
Zadnji dan bivanja v Zlatiborju smo se z gondolo podali na najvišji vrh planine Zlatibor – Tornik. Ker je bilo na vrhu precej megleno, smo se po ogledu podali nazaj v dolino, kjer je bilo vreme lepše in uživali v sprehodu po mestu in okolici. Sicer pa je vožnja z gondolo posebno doživetja, saj naj bi bila najdaljša panoramska gondola na svetu – vožnja je trajala kar 40 minut.

Tako na Zlatiborju kot Tari je tudi veliko možnosti za kolesarstvo in pohodništvo. V tem smislu sta obe planini pravi raj. Naslednjič se vračamo ravno zaradi tega!

Več o gondoli preberite tukaj: Zlatibor

 

Tags : srbija potovanjezahodna srbijazlatibor
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. It is actually a nice and useful piece of information. I am happy that you shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1