close
Italija in San Marino

Ob Tirenskem morju je na Siciliji nekaj najlepših plaž v Italiji

Sicilija plaže
Print Friendly, PDF & Email

Namestili smo se v prijetnem in živahnem letovišču Castelamare del Golfo in se že veselili plaž ob Tirenskem morju, ki slovijo kot ene najboljših v Italiji. Pa so res? Bel pesek, turkizno morje, bele uličice, pisano cvetje… Scopello, San Vito lo Capo, Zingaro in skok do mesta duhov, Poggioreale. 

Najlepše plaže v Italiji – Scopello, San Vito lo Capo, Zingaro
Naslednje štiri noči smo bivali v letovišču v zalivu Castelamare del Golfo, kot cenovno dostopnejša alternativa (pre)dragima Scopellu in San Vito lo Capo. Ime je dobilo po gradu ob morju, domačini mu pravijo kar Castellammari. Mesto ima dolgo peščeno plažo in veliko marino, s katero so želeli povečati pomorski turizem.

Prvi dan smo namenili kopanju v San Vito lo Capo, ki se redno uvršča na sezname najlepših plaž v Italiji in celo Evropi. Pa je? Peščena plaža, turkizno morje, simpatične svetle in široke uličice mesteca, ki spominja na grška, s pridihom afrike, so sicer res lepa, a zmoti precejšnja gneča na plaži. Sicer je plaža kljub temu zelo čista in se kljub gneči da kopati. Za tiste, ki želijo več zasebnosti in miru, pa je bolje izbrati naravni rezervat Zingaro nekoliko nižje od te plaže. Sicer se do plaž ne boste mogli pripeljati z avtom, ampak le tega pustite na parkirišču v njegovem severnem ali južnem delu in podate do manjših sanjskih zalivčkov peš. Potrebni so pohodni čevlji in malo truda. Dlje ko greste, več miru boste imeli.
Nekoliko nižje je zanimiva še ribiška vasica Scopello z opevano filmsko kuliso skal v morju. Tukaj, kot tudi v Castelamare del Golfo je bil posnet film »Ocean’s twelve« (Oceanovih 12) z Brad Pittom in Catherine Zeta. Ob zalivu se nahaja nekdanja tovarna predelave tunov. Svoja vrata je obrat zaprl leta 1984, sedanji lastniki pa vse, ki želijo na tem območju narediti kakšno fotografijo »mastno zakasirajo«. Če vas kraj vseeno zamika, najdite do tja drugo pot.

Poggioreale je mesto duhov
Otroke motiviramo za potovanje tako, da sami določijo kaj bi jim bilo zanimivo videti ali doživeti. Našo najstnico, veliko ljubiteljico grozljivk, je navdušilo mesto Poggioreale, ki v prevodu pomeni kraljevi hrib. Pa smo šli tudi tja. Mestece se nahaja uro vožnje v notranjosti otoka. Pot do tja je bila izjemno zanimiva in drugačna kot vse dotlej. To je namreč žitnica Sicilije s številnimi žitnimi polji in znova vinsko trto. Mesto je leta 1968 prizadel močan potres, ki je sicer prizadel precejšen del otoka, tukaj pa je umrlo 200 domačinov. Kasneje je v 23 dneh sledilo še 16 manjših a prav tako rušilnih potresov. Mesto je bilo zatem popolnoma opuščeno. Vsi domačini so ga zapustili in se naselili v na novo zgrajenem istoimenskem mestu par kilometrov stran.
Opuščeno mesto danes obnavljajo, da bo v prihodnje toliko varno, da bo možen ogled. Kljub prepovedi smo se splazili izza ograje in pokukali ob ulicah. Veliko kamenja je videti, stavbe so se dobesedno sesedle. Še posebej srhljiva se mi je zdela velikanska kost, ki so verjetno prinesli potepuški psi. Opuščeno mesto je ena izmed kulis filma Star Maker sicilijanskega režiserja Giuseppeja Tornatore iz leta 1995.
V novem mestu, ki je zgrajeno v obliki več osmerokotnikov, pa smo naleteli na večkrat videni prizor, ko so domačini – starejši moški v senci množično igrali karte.

  Potepanje po Siciliji ob Tirenskem morju: 
Tags : castelamare del golfoghost townmesto duhovnajlepše plažeplažePoggiorealeSan vito lo caposcoppelosicilija
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1