close
Budimpešta predbožični izlet
Print Friendly, PDF & Email

Budimpešta je moderna evropska metropola, ki jo zaradi množice dogodkov lahko obiščemo kadarkoli. Skoraj vedno se tam odvija kakšen festival ali drug zanimiv dogodek, bogato in raznoliko je tudi kulturno življenje v mestu. Še posebej lepa pa je v predprazničnem, adventnem času, ko zadiši po »kurtos kalacs-u« (t.i. votli kolač) in  »forralt boru« (kuhano vino). Praznično okrašene stojnice se nahajajo na več lokacijah po mesto, glavno dogajanje pa je na Trgu Vörösmarty in pred Baziliko sv. Štefana (Szent István-bazilika).

Najprej ogled mesta: Od Citadele do tržnice in Vaci utce
Predlagam, da se na izlet odpravite že zjutraj dovolj zgodaj in si ogledate mesto. Sicer bo en dan skoraj premalo, saj je mesto veliko in nudi veliko zanimivega. Mesto sestavljajo v bistvu trije mestni predeli: Buda in Obuda (najstarejši del mesta, Stari Budim) ob desnem bregu Donave in Pešta, ki se je razvila ob levem bregu reke. Vsi trije deli mesta so se v zgodovini razvijali vsak zase, Buda in Obuda sta bili nemški, Pešta pa bolj ogrska. Kmalu po vzpostavitvi Avstro – Ogrske, leta 1873 pa se poprej tri ločena mesta združijo v današnjo Budimpešto. Mesto ima uradno 1,7 milijona prebivalcev, neuradno in z okoliškimi kraji v sklopu metropolitanske regije pa precej čez 2 milijona.
Priporočam, da se najprej povzpnete na Citadelo, od koder se ponuja lep razgled na Donavo, mostove, ki povezujejo Budim in Pešto, budimski grad s kraljevo palačo in Matijevo cerkvijo, parlament, baziliko Sv. Štefana, z razgledne ploščadi ob Kipu svobode pa na južni del mesta. Splača se sem še enkrat vrniti, ko se boste vračali in od daleč opazovati mesto v soju tisočerih lučk.

 

Nato se po mostu posvečenem ogrski kraljici Elizabeti, ki ga prepoznate po lepi, beli barvi ali zelenem Mostu svobode, ki ga krasijo madžarski simboli – ogrska krona in podobe mitološkega ptiča Turula zapeljite do Velike tržnice (Nagy Vásárcsarnok), ki je ob sobotah odprta do 15.00 ure (ob delovnikih do 18.00 ure, ob nedeljah pa je zaprta. Stavbo tržnice prepoznamo po pisanih secesijskih okraskih. V pritličju so police bogato založene z madžarskimi kulinaričnimi izdelki – salamami, siri, pekovskim pecivom, slaščicami, medom, papriko na tisoč in en način, vini itd. V prvem nadstropju pa lahko kupite razne rokodelke izdelke in spominke, del prvega nadstropja pa je namenjen gostinski ponudbo – poskusite langaš, golaž, klobase…
Nasproti Glavne tržnice se začenja najbolj znana ulica v mestu – Vaci utca, ob kateri se nahaja veliko trgovin, restavracij z madžarsko in tujo prehrano, takšnih in drugačnih barov itd. Ulica poteka vse do Vörösmarty trga, kjer se za orientacijo nahaja tudi Hard Rock Cafe. To je tudi prvo prizorišče adventnega dogajanja.

Trg junakov, mestni park in milenijska železnica
Če ste v mesto prispeli z avtom, se po Citadeli zapeljite do Trga junakov, ob katerem se nahaja več zanimivih spomenikov in kipov, ki so nastali v sklopu tisoče obletnice stalne naselitve Madžarov na področju Panonske nižine, ki je potekala leta 1889. Za trgom se nahaja največja mestna zelena površina – Mestni park oziroma log (Varosliget), kjer se splača ogledati grad Vajdahunyad. Zgrajen je bil v sedmograškem stilu, kjer so bili upoštevali arhitekturni elementi vseh pokrajin, kjer so nekoč in še živijo Madžari in je nastal prav tako v času milenijske razstave. Čeprav so ga postavili v začasne namene, so ga ljudje vzljubili in je ostal vse do danes. V parku se nahaja večje drsališče, v bližini pa ene izmed najbolj znanih madžarskih kopališč (Szencheny), cirkus in živalski vrt. V tem predelu se splača parkirati avto in do strogega centra mesta zapeljati z javnim prevozom, najbolje podzemno železnico. S Trga junakov do Vörösmarty trga pelje znamenita milenijska proga M1, ki je bila svoj čas druga v Evropi, takoj za London.

Korzo, parlament in bazilika sv. Štefana
Sprehodite se še ob Donavi, ob nekdanjem dunajskem korzu, do parlamenta, tretjega največjega v Evropi, ki hrani ogrsko Sveto krono, s katero so nekoč kronali kralje. Notranjost parlamenta se da ob predhodni rezervaciji pogledati, vendar je velikokrat precej velika gneča.  Sprehodite se še do bazilike Sv. Štefana, ki je po madžarskih arhitekturnih zakonih visoka isto kot parlament – 89 m, kar sta simbolično v povezavi z letom 889, najvišji stavbi v mestu (v zadnjih letih so bili višje zgrajeni le nekateri radijski stolpi). Cerkev hrani desnico sv. Štefana, ki jo na največji državni praznik, 20. avgusta, nosijo po mestu med procesijo. Pred cerkvijo se nahaja drugo večje prizorišče adventnega dogajanja.
Za konec se podajte še do Ribiške trdnjave v sklopu budimpeškega gradu, od koder se ponuja lep razgled na mesto, predvsem parlament, baziliko…

Langaš, zavitki, klobase in kuhano vino
Poleg glavnih prizorišč adventnega dogajanja na Trgu Vörösmarty, kjer potekajo tudi koncerti, ter trga pred baziliko, je precej stojnic tudi na trgu Városháza Park in Erzsébet tér, v bližini velikega kolesa – Budapest Eye. Sicer pa boste našli nekaj stojnic s ponudbo hrane in lokalnih rokodelskih izdelkov skoraj na vsakem trgu v mestu, tudi pred Veliko tržnico.
Na stojnicah prodajajo veliko sladkih stvari – od lično zavitih bonbonov, čokolad, slaščic iz suhega sadja in marcipana, pa pekovskih izdelkov, zavitke (retes), jedi na žlico, golažev, zelja, klobas, langašev, kurtos kalacs, pa čaj, kuhano vino (forralt bor) itd.
Madžarski so veliko mojstri ročnih del – vsaj poglejte njihovo lončevino, ki je vrhunsko pobarvana in okrašena, pa oblačila, vezenine, lesene izdelke, domača mila, izdelke iz filca itd.
V strogem centru boste našli tudi nekaj zgodovinskih kavarn in slaščičarn, na Trgu Vörösmarty recimo Gerbeaud, kjer boste kljub visokim cenam na mizo morda morali počakati zunaj v vrsti. Splača se vstopiti, že zaradi vitrin s skoraj neskončno ponudbo slaščic in napitkov…
Ker je Budimpešta veliko metropolitansko mesto se splača zaviti tudi v trgovine: ponudba je povsem drugačna kot pri nas, bolj raznolika.
Če v mestu prespite, priporočam obisk Opere, večerno vožnjo z ladjico po Donavi, večerni sprehod po grajskem kompleksu, sprehod ob Donavi, saj je mesto takrat osvetljeno s tisoče lučk in enostavno krasno…

Krajši video prazničnega dogajanja v Budimpešti:

Tags : adventni izletbazilka sv. štefanaBudimpeštacitadeladonavamadžarski parlamentpredbožični izlettržnicaVorosmarty ter
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1