close
Trst advent
Print Friendly, PDF & Email

Če želite združiti prijeten izlet  s predprazničnim vzdušjem in ne marate (pre)velike gneče, je ena izmed možnosti obisk Trsta. V mestu je dovolj prazničnega dogajanja, nudi pa tudi bogato kulturno dogajanje: od številnih galerij, muzejev in predstav. Tudi nakupovali boste lahko: nedaleč stran se nahaja Palmanova Outlet Village, več nakupovalnih centrov v neposredni okolici mesta (Torri d’Europa, Montedoro Freetime, Centro Commerciale Il Giulia…), skladišče Mirella, pa številni butiki… Razlog za obisk so še nekoliko višje temperature kot vas čakajo v malo višje ležečih evropskih metropolah. Mi smo imeli minulo soboto čez dan kar 14 stopinj C…

Najprej Miklavžev, nato pa Božični sejem
Po podatkih lokalne oblasti je mesto prepredeno letos (2019) z 18 kilometri luči in 60 tisoč led žarnicami. Na Trgu Zedinjene Italije (pogosto imenovan le kot Trg) je letos prvič zažarela tudi velika zvezda repatica, lučke pa so prižgali nekaj dni pred prvim adventnim vikendom na 24 božičnih drevesih. Miklavž je otroke obiskal v spremstvu belih lipicancev iz Kobilarne Lipica.
Sicer pa se v Trstu praznično decembrsko dogajanje začenja s tradicionalnim Miklavževim sejmom (»San Nicolo«), ki se odvija na Ulici XX. septembra in sosednji Via Muratti. Tu se vrstijo v dveh linijah ena za drugo številne stojnice s ponudbo italijanskih jedi, slaščic, tudi kuhanega vina, daril, spominkov, ob strani pa se nahajajo številne restavracije in kavarne.
Zatem zaživijo vse do Božiča stojnice v središče mesta (»«): na trgih Piazza Sant’Antonio, Piazza della Borsa in Piazza Ponterosso. Na slednjem se nahaja tudi srednje veliko drsališče.

Na Trgu ples za Guinnessov rekord
Še posebej lep je Trg Zedinjene Italije, ki je okrašen bolj minimalistično, s 24 božičnimi drevesi. Tu stojnic ni, ampak lahko prisluhnemo glasbi v sklopu posebnega programa, ki traja dobre tri ure – od tradicionalnih božičnih najljubših do Straussovih valčkov. Lani je tukaj plesalo valček na melodijo Johannna Straussa Na lepi modri Donavi kar 1.598 parov, s čimer so tudi postavili Guinnessov rekord. Letos bodo ples ponovili 14. decembra.

Več o mestu Trst preberite tukaj: Mesto Trst

Krajši video prazničnega vzdušja na Trgu Zedinjene Italije: 

Preberite tudi:

Trst: odlična kava in razkošne palače

Sutrio – čarobna in inovativna vas jaslic

Tags : advent v trstuMercatino di Natalepredbožični trstSan Nicolotriestetrst
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1