close
Malta

Mednarodni festival ognjemetov v Valletti (Malta)

Valletta, festival ognjemetov
Print Friendly, PDF & Email

Malta je država ognjemetov. Ne le, da so ti vsaj v poletnem času stalnica njihovega vsakdana, imajo tudi precej tovarn, ki izdelujejo pirotehnične izdelke, pa tudi veliko priznanih strokovnjakov s tega področja.

Sprva ognjemeti ob praznovanju praznikov
Tradicija ognjemetov sega na Malti v čas Reda vitezov svetega Janeza, ki so s pirotehničnimi sredstvi proslavljali praznovanje pomembnih praznikov (rojstvo princa ali novoizvoljenega velikega mojstra ali papeža…). Tako je ognjemet že stoletja pomemben del tradicije Malte. Danes so del vaških praznikov ob  praznovanju svojih zavetnikov.

Mednarodni festival ognjemetov
Aprila poteka na otoku mednarodni festival ognjemetov. Ti se odvijajo po različnih krajih otoka. Zaključi pa se s finalnim ognjemetom, ki traja več ur, 30. aprila v Valletti, v pristanišču. Za dobro mesto ogleda smo si mesto »rezervorali« že dobri dve uri prej, na obzidju, s krasnim pogledom na pristanišče in ognjemet.

Ognjemet v ritmu glasbe
Na Malti je kar 35 tovarn ki proizvajajo pirotehnična sredstva. Malteški strokovnjaki za pirotehniko uživajo svetovni ugled zaradi svoje neprimerljive ustvarjalnosti redno osvajajo nagrade na mednarodnih festivalih in tekmovanjih. Malteški pirotehniki so pravi umetniki, ki jim je med drugim celo uspelo črkovati besede z ognjemetom in celo prikazati obraze risanih junakov. Letošnji festival ognjemetov je bil prav tako poseben, saj je bil ognjemet zasnovan tako, da se je ujemal z ritmom glasbene točke.

Tags : festival ognjemetovmaltamalta ognjemetognjemetvallettavalletta ognjemet
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1