close
Debela peč razgled
Print Friendly, PDF & Email

Debela peč je 2014 m visoka, lahko dostopna gora na robu Pokljuške planote. Vodi mimo Blejske koče na Lipanci. Ob poti uživamo v pisanem cvetju.

Debela peč
Debela peč je 2014 m visoka gora, ki se strmo dviga nad dolino Krme in zložno spušča proti prostranim Pokljuškim gozdovom. Z vrha, na katerem je žig in vpisna skrinjica, se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp, Karavank, ob lepem vremenu pa tudi Kamniško Savinjskih Alp. Je lahko dostopna in priljubljena gora na robu Pokljuške planote.  Ob poti lahko občudujemo pisano gorsko cvetje.
Izhodišč je več, eni najbolj priljubljenih sta Medvedova konta, od koder je ca. 2 uri hoje.
Po želji lahko podaljšamo pohod do sosednjega vrha Brda, Lipanskega vrha in Mrežc.
Pot je lepo označena in enostavno sledimo oznakam za Debelo peč.

Blejska koča na Lipanci
Pot poteka mimo planine Lipanca, kjer nas v poletnem času pozdravijo krave.
Okrepčamo se lahko v Blejski koči. Koča stoji na razgledni planini Lipanci na jugovzhodnem pobočju Lipanskega vrha v grebenu nad pokljuško planoto. Prvo planinsko postojanko je PD Bled tod odprlo leta 1951 v preurejeni pastirski koči. Leta 1976 so od blejskih kmetov kupili sosednjo pastirsko kočo ter jo predelali in povečali v prijetno planinsko postojanko. V času našega obiska so ponujali joto, joto s klobaso, ričet, pasulj ter odlične skutne in borovničeve štrudlje. V koči je možno tudi prespati.

Tags : blejska kočablejska koča na lipancidebela pečlipancapokljukapokljuka pohodništvo
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1