close
Malta

Slikovita ribiška vas Marsaxlokk (Malta)

Marsaxlokk
Print Friendly, PDF & Email

Marsaxlokk je zanimiva ribiška vas na jugu Malte, ki si jo je potrebno ogledati. Znana je po pisanih čolnih imenovanih »luzzu«.

Marsaxlokk je znan po pisanih čolnih »luzzu«
Marsaxlokk je ribiška vas na jugu Malte, ki je znana po pisanih čolnih zasidrani po celotnem zalivu. Domačini jih imenujejo »luzzu«. Beseda »luzzu« izvira iz sicilijanske besede »guzzu«, ki pomeni pogosto obliko čolnov. Sprva so čolne uporabljali za transport, nato za priobalno ribištvo, danes pa z njimi zapeljejo po zalivu tudi turiste.  Prvotno so bili opremljeni z jadri in vesli, danes pa so motorizirani.  Pobarvani so z živo modro, rdečo in rumeno barvo, na kljunu pa imajo vdelane oči. Oči so povezane s starodavno feničansko navado,  imenujejo se Horusovo ali Ozirisovo oko ter ščitijo ribiče na morju.

Spodnja polovica čolna je bila v preteklosti običajno rdečkasto – rjava ali rjava in je označevala, do koder je segal čoln v vodo. Barva zgornjega dela ali »brkov«, kot temu delu čolna pravijo domačini, pa je označevala lokacijo lastnika čolna. Rdeči brki so pomenili, da čoln izvira iz zaliva St Paul’s, limonasto rumena barva je označevala čoln iz Mside ali St Juliana, medtem ko je oker rumena označevala čoln iz območja Marsaxlokk in Marsascala. Brki pobarvani v črno so pomenili žalovanje za smrtjo v družini. »Luzzu« je danes eden izmed simbolov Malte.

Kontejnersko pristanišče in elektrarne
Ime kraja izhaja iz arabske besede »marsa«, kar pomeni pristanišče in »xlokk«, kar je malteška beseda za jugovzhod. Po drugi razlagi pa je ime kraja povezano z imenom za suhi veter »siroko«, ki piha iz Sahare, ki je primerljivo s katalonsko besedo »xaloc«. Prebivalci vasi se imenujejo Xlukkajri in so povečini ribiči.

V zalivu Marsaxlokk se nahaja veliko prosto kontejnersko pristanišče Birżebbugi in kompleks elektrarn Delimari. Med drugo svetovno vojno je bil zaliv Marsaxlokk baza za letalsko orožje flote z bazo v Kalafrani. V zadnjih letih se je Marsaxlokk razvil tudi kot sodobno obmorsko letovišče.
Leta 1989 je bilo slavno srečanje na vrhu med sovjetskimi in ameriškimi voditelji Mihailom Gorbačovim in Georgeom HW Bushem na krovu ladje, zasidrane v zalivu.

Odlična morska hrana in veliko spominkov
Kraj je zaradi ribištva znan tudi po odlični morski hrani.

Niz obale se nahaja  veliko stojnic, na katerih domačini ponujajo spominke ter obrtne in rokodelske tradicionalne izdelke. Ob nedeljah poteka v Marsaxlokku velika tržnica, ki je znana po velikem izboru rib.

Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1