close
Marsaxlokk, Malta, luzzu
Print Friendly, PDF & Email

Malto smo obiskali med prvomajskimi počitnicami. V tem času še ni preveč turistov, temperature so znosne, zato smo se lahko cel dan potepali po otoku in si ogledovali otoške zanimivosti. Pomlad je tudi najlepši čas za pohodništvo.

Naš program potovanja po Malti:

  1. dan: Prihod na Malto, namestitev
  2. Mdina in Rabat, Dingli klifi in pohodna pot do Modre jame ter Mosta
  3. dan: Popajeva vas in pohod do Koralne lagune
  4.  dan: Stara rimska pot in letovišča Malte z ognjemetov v Valleti
  5.  dan: Otok Gozo
  6.  dan: Ribiška vasica Marsaxlokk, odhod domov.

Na Malti imajo dobre avtobusne povezave
Letalske vozovnice smo rezervirali preko nizkocenovne letalske družbe Ryanair iz Dunaja in po slabih dveh urah vožnje pristali na letališču Malta, ki se nahaja v sredini otoka. Tik ob izhodu iz letališke stavbe se nahaja avtobusna postaja, od koder pelje več avtobusov na vse strani otoka (ena vožnja stane 1,50 evra, ne glede na razdaljo, v glavni sezoni 2 evra po osebi). Kmalu smo bili v namestitvi, ki smo jo rezervirali v St. Paul Bay.
Če niste pristaši najema avtomobila ali vožnje po levi strani, kot je to značilno za Malto, so avtobusni prevozi dobra izbira. Potrebno si je le preskrbeti vozne rede.

 

Mdina in Rabat, Dingli klifi in pohodna pot do Modre jame ter Mosta
Drugi dan letovanja smo najprej kupili avtobusne vozovnice Tallinja – Explore Card (21 evrov po osebi), ki so veljavne 7 dni in s katerimi lahko neomejeno potuješ z avtobusi po otoku, velja pa tudi na sosednjem otoku Gozo. Najprej smo si ogledali mesti Mdina in Rabat, ki sta res vredni ogleda.
Več o Mdini in Rabatu: Mdina in Rabat (Malta)

Zatem smo se odpravili do znamenitih klifov Dingli ter nato na ca. 11 km dolgo pohodno pot do Modre jame. Ta pohodna pot je bila ena najboljših doživetij na Malti.
Več o pohodni poti ob znamenitih Dingli klifih: Pohodna pot Dingli klifi do Zurrieq (Malta)

V povratku smo se ustavili še v mestu Mosta in si ogledali župnijsko cerkev Marijinega vnebovzetja, ki je bolj znana kot Rotunda. Zgrajena je bila med letoma 1833 in 1860 v neoklasicističnem slogu. Med drugo svetovno vojno je bilo mesto Mosta zaradi bližine letališča v Ta’ Qaliju ogroženo zaradi letalskega bombardiranja.  9. aprila 1942 ob 16.40 uri je Luftwaffe na cerkev odvrgla tri bombe, dve sta se odbili brez eksplozije. Ena bomba, težka 500 kg, je predrla kupolo in padla v cerkev, kjer je več kot 300 ljudi čakalo na zgodnjo večerno mašo. Bomba ni eksplodirala, angleška enota za odstranjevanje bomb jo je deaktivirala. Ta dogodek so si domačini razlagali kot čudež. Posebnost cerkve je njena veličastna kupola, ki je bila nekoč tretja največja na svetu.

Popajeva vas in pohod do Koralne lagune
Tretji dan smo na severu otoka obiskali Popajevo vas (12 evrov po osebi), ki jo je prav tako potrebno obiskati. Zanjo planirajte dovolj časa, saj imajo vključen animacijski program in veliko iger na prostem.
Več o Popajevi vasi: Popajeva vas (Malta)

Nato smo se podali še na pohodno pot od Melliehe do Koralne lagune. V Koralni laguni, ki velja za eno najpomembnejših zanimivosti na otoku, so plavale plastenke, sicer pa je lepa naravna znamenitost… Krožna pot je bila dolga ca. 8 km.

Stara rimska pot in letovišča Malte z ognjemetov v Valleti
Četrti dan smo v zgodnjih jutranjih urah opravili pohod po Stari rimski poti, ki povezuje stara arheološka območja, ruševine rimskega zidu, tisoč let star tempelj, jame, rimski čebelnjak, tisoč let staro drevo rožičevec, ostanki več punskih grobnic in jamskih bivališč… Dva tisoč let stara pot se začenja se v kraju Xemxija, za hotelom Porto Azzurro Apart Hotel.
Nato pa smo raziskovali najbolj priljubljena letovišča na otoku Malta, ki si sledijo v nizi, eno za drugim. Z avtobusom smo se peljali do Paceville, mimo letovišča St. Julian’s, Slieme do glavnega mesta Valleta. Pot je bila dolga malo več kot 12 km. V Valleti je bil zvečer zaključek mednarodnega festivala ognjemeta, ki vsako leto poteka aprila na Malti z res spektakularno predstavo ognjemetov. Čeprav smo se v bližini pristanišča začeli zbirati in si rezervirati dobro mesto za ogled ognjemetov že več ur prej, je bilo vseeno vredno tega.
Več o Valletti:  Valletta, prestolnica Malte

Festival ognjemetov v Valletti: Mednarodni festival ognjemetov v Valletti (Malta)

 

Otok Gozo
Naslednji dan smo namenili obisku otoka Gozo.
Kaj smo si ogledali, izveš tukaj: Otok Gozo (Malta)

 

Ribiška vasica Marsaxlokk
Pred odhodom domov smo zadnji dan obiskali še slikovito ribiško vasico Marsaxlokk.
Kaj ne smete zamuditi, pa izveste tukaj: Slikovita ribiška vas Marsaxlokk (Malta)

Cene na Malti (maj 2022):

kava:
voda (v trgovini):
pekovski izdelki (zelo okusni, zelo nasitni):
pica:
porcija špagetov: 

Tags : maltamalta potovanjemalta znamenitosti
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1