close
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Oplotniški vintgar – zelena in pomirjujoča soteska ob Oplotniščici

Oplotniški vintgar slonček
Print Friendly, PDF & Email

Za tokratni nedeljski planinski izlet smo izbrali Pohorje. Ker smo veliko naravnih zanimivost tam že videli, smo se tokrat odločili za Oplotniški vintgar, ki sem ga »odkrila« na zemljevidu pohodnih poti Pohorja. Poleg vintgarja smo se podali še do Osankarice, si ogledali Črno jezero, pa slapove Veliki in Mali Šumik ter Framski slap.  Oplotniški vintgar nas je zelo presenetil in smo se imeli tam res lepo.

Tematska učna pot ob Oplotniščici
Malo izven Oplotnice, ko se peljete v smeri za Osankarico, je ob reki Oplotniščici manjši znak za Oplotniški vintgar. Pred vstopom vanj se nahaja manjše parkirišče, kjer lahko pustimo avto, ali pa ga pustimo že v naselju in se do tja sprehodimo peš. Tu  se nahaja informacijska tabla z glavnimi zanimivostmi ob njem. Sotesko si lahko ogledamo ob tematski učni poti, ki jo je uredilo Turistično društvo Oplotnica. Pot, ki poteka ob potoku Oplotniščica, je lepo urejena in ni strma. V eno smer je dolga 1 km in pol. Koliko časa mu bomo namenili, je  težko povedati, saj se na več točkah lahko ustavite ter si izlet in doživetje ustrezno podaljšate.
Ob poti vas usmerjajo smerokazi v obliki ribe, kar ni nič presenetljivega, saj je bila Oplotniščica nekoč znana po velikih količinah rib.

Slap, ostanki mlinov in žag, mostovi in brvi ter skale nenavadnih oblik
V začetku poti si lahko ogledamo Megličev slap, ki pada v skrivnostni tolmun. V skali nad tolmunom naj bi bila upodobljena Povodnikova noga. Zanimiv je tudi večstoletni Anin gaber zvestobe.
Ob poti vidimo ostanke daleč znanega Flosarjevega mlina ter Krivčeve in Jorčove žage, Orbjekove žage in mlina.  Za kraj je bila že od nekdaj zelo pomembna lesarska dejavnost, na potoku otoku Oplotniščica pa je v preteklosti bilo več kot 50 mlinov in žag.
Ob poti lahko opazujemo naravo, ki jo je ustvaril potok, ki je včasih bil hudournik. Oplotniščica izvira pod Roglo in se po 28 km izliva v Dravinjo. V svojem zgornjem toku se zliva preko kaskad oziroma korit, ki jih tvorijo pohorske kamnine in tvori zelo zanimiv Oplotniški vintgar. Danes njegovo vodo uporabljajo elektrarne.
Opazimo tudi gaber vzdržljivosti oziroma korajže, ki se sklanja nad strugo in kljubuje času, pa skalo v obliki želve. Skozi sotesko prečkamo tudi več mostov.
Med potjo spoznavamo tudi kamnine in živali ter za letni čas značilne rastline.

Radi obiskujete hribe? Več idej za pohode najdete pod zavitkom – Hribi

Načrt tematske učne poti
Tags : mlini in žageoplotnicaoplotniščicaoplotniški vintgarpohorje
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1