close
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Po manj znanih poteh Slovenije – slap, mlin in soteska v Podvolovljeku

Podvolovljek Repov slap
Print Friendly, PDF & Email

Minuli konec tedna smo si poleg Kašne planine pogledali še zanimivo ledeniško dolino rečice Lučnice. V razloženem naselju Podvolovljek se skriva par res vrednih naravnih in tudi kulturnih zanimivosti. Ogledali smo si Repov slap in Žagerski mlin ter sotesko Brložnica. Ostala nam je Lučka Bela, ki jo bomo raziskali v kratkem. Lepi kraji, v senci velikanov slovenske turistične ponudbe, a toliko bolj zanimivi zaradi miru in manj gneče.

Lep in hitro dostopen Repov slap
Potok, ki odvaja vode izpod Kunšperskega vrha, ustvarja v Repovem grabnu v Podvolovljeku 25 metrov visok slap, ki pada v treh stopnjah.
Kako do tja? V Lučah zavijete v smeri Podvolovljeka in nadaljujete do smerokaza za Slap. Po lokalni cesti se zapeljete skozi gozd do mesta, kjer možno parkiranje. Do vznožja slapa je od tu približno 10 minut hoje skozi gozd. Ob potoku kmalu zagledamo prvo leseno brv, nato pa še slap. Po lesenih lestvah se lahko povzpnemo do manjšega tolmuna in preko brvi do razgledišča ob štrleči skali.

Žagerski mlin, ki bi kljub “starosti” še vedno lahko mlel
Do Repovega slapu vodi tudi tematska pot “Žageski mlin – Repov slap”, ki ima izhodišče pri Žagerskem mlinu, ki se (če se peljete iz smeri Luč) nahaja še malo naprej od smerokaza za Slap, ob cesti Luče – Kranjski Rak, kjer boste na levi strani zagledali manjše parkirišče.
Mlin istoimenske domačije, star dobrih 250 let, je bil menda zabeležen že v katastru Marije Terezije in je eden redkih še delujočih na vodni pogon v Zgornji Savinjski dolini. Mlinsko kolo danes sicer več ne melje, saj ga je leta 1990 zelo uničila povodenj. Leta 1996 so ga v celoti obnovili in usposobili za delovanje. Tako bi teoretično še vedno lahko mlel moko, saj so mehanizem in mlinski kamni ohranjeni, a je voda speljana mimo. Posebnost mlina je, da se zaradi nihanja količine vode ne vrti ves čas enakomerno.
Pot do Repovega slapu pelje od tod po označeni poti mimo večje mlake s pestrim živalskim in rastlinskim svetom. Simbol poti je kačji pastir.

Žagerski mlin, Podvolovljek,, tematska pot

Soteska Brložnice
V dolini Podvolovljeka si lahko ogledamo še sotesko Brložnice. To je dober kilometer dolga soteska ob potoku Brložnica, ponekod široka komaj meter. Potok poleti, ko je vroče, ponikne in pozneje pride na dan kot izvir Lučnice. Soteska žal ni urejena, ogled je zato na lastno odgovornost. Čeprav je kratka, je slikovita in ponekod zelo ozka, stene pa se dvigujejo tudi do trideset metrov visoko.
Dostop do soteske je izpred cerkve Sv. Antona Padovanskega (17. stoletje, kritina iz macesnovih skodel), kjer lahko pustimo avto. Do soteske prispemo po travniku ob cerkvi.

Podvolovljek je razložena vas v ledeniški dolini
Podvolovljek je razloženo naselje v ledeniški dolini rečice Lučnice, nad njenim sotočjem z Lučko Belo in ob potoku Brložnici. Z nekaj čez 230 prebivalci spada v občino Luče. Preko prelaza Volovljek (1.029 m) povezuje Luče s Kamnikom. Prelaz Volovljek predstavlja tod naravno mejo med Gorenjsko in Štajersko.
Manj turistično poznano dolino je prizadela huda poplava leta 1991.
V vasi pritegne pozornost več lepo ohranjenih starih domačij in prej omenjena cerkev Sv. Antona Padovanskega.

Krajši video o Repovem slapu in Žagerskem mlinu: 

Tags : kašna planinapodvolovljekprelaz volovljekrepov slapsoteska brložnicežagerski mlin
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1