close
Italija in San Marino

Gardsko jezero – nasadi oljk, vinske trte in citrusov bolj spominjajo na morje

Malcesine pristanišče
Print Friendly, PDF & Email

Zaradi bujne sredozemske vegetacije smo na začetku iskali tisti slani morski vonj, ki ga seveda ni bilo. Agrumi, oljke, vinska trta, palme in oleandri, ki obdajajo priobalni pas jezera, so posledica milega mediteranskega podnebja. Okrog jezera je urejenih 45 km plaž, ki so povečini prodnate, na določenih delih na JV tudi peščene, vse pa v poletnih mesecih precej obljudene. Vendar je njegov čar povsem drugje. To je Gardsko jezero.

Dobra alternativa poležavanju ob morju
V času italijanskih počitnic v mesecu avgustu so številne namestitve, od luksuznih hotelov do privatnih apartmajev in sob na turističnih kmetijah, polno zasedene. Zaradi prijetnega sredozemskega podnebja in odlične gostinsko-turistične ponudbe ga poleg domačinov oblegajo turisti iz Zahodne Evrope. Največ smo srečali Nizozemcev, Nemcev in Belgijcev. Jezero nudi za vsakogar nekaj, od poležavanja na plaži, obiska tematskih parkov, do številnih športnih aktivnosti. Za popestritev dneva in noči pa vabijo k raziskovanju ali le večernemu sprehodu številna stara majhna mesteca in vasi vzdolž obale. Splača se ustaviti in sprehoditi po njih, popiti italijanski espresso ali polizati »gelato«, si privoščiti testenine ali pizzo ali kozarec »aperol spritza«, kot to počno domačini.

Najprej ob vzhodni obali: Lazise, Bardolino, Malcesine,
Odločili smo se, da najprej poiščemo vsak svojo naj vas ali mesto ob jezeru. Raziskovanje smo začeli ob vzhodni obali in za izhodišče izbrali starodavno pristaniško mestece Lazise. Zaradi številnih zabaviščnih parkov v neposredni bližini je še posebej priljubljeno pri družinah z otroci. Splača se postati in si ogledati grad iz 9. stoletja z veličastnim in lepo ohranjenim obzidjem ter stolpi. Nekoč je služil obrambi pred Madžari, danes pa tod potekajo srednjeveški šovi in predstave v kostumih z preletavanjem orlov.
Pot smo nadaljevali skozi Bardolino in eno največjih letovišč ob jezeru Gardo do kraja Malcesine, ki je izhodišče za potepe na bližnjo goro Monte Baldo. Preden se podate v višave, se ustavite in si oglejte to slikovito mestece z ozkimi živo pisanimi ulicami. Na vsakem koraku prodajajo oljčno olje, po katerem je najbolj znano ter z njim povezane spominke. Obdajajo ga namreč gosti nasadi oljk, cipres in oleandrov. Na manjšem jezerskem rtu se nahaja Scaligerijev grad iz 13. stoletja, v katerem si lahko ogledamo razstavo kamnin, fosilov, rastlinstva in živalstva iz območja Monte Baldo.

Monte Baldo z lepim razgledom na celotno jezero in izhodišče za pohode
Na bližnjo goro Monte Baldo vozi posebna gondolska žičnica, ki se vrti okrog osi, tako da ima vsak, ne glede na to kje stoji, možnost veličastnega razgleda na jezero z okolico. Temu primerna je tudi cena, zato, če ne načrtujete ostati na vrhu gore, ki sicer nudi številne možnosti pohodništva, vsaj nekaj ur, se vam tja ne splača iti. Za vstopnico stojiš tudi po par ur v vrsti, vendar ko si enkrat na vrhu, si z razgledi in pejsaži poplačan.


Naslednji postanek je bil že na severu jezera v Rivi del Gardi, ki jo nekateri zamenjujejo z nižje ležečim letoviščem Gardo. Bodite na to pozorni, če rezervirate namestitev v enem izmed teh letovišč. Riva del Garda je najvišje letovišče ob jezeru in ga obdajajo visoke gore. V bližini mesta se nahaja lep in veličasten slap Cascata del Verone. Sicer pa so ga za svojega izbrali zaradi jadranja in kajtanja športniki. Pa tudi ekstremni kolesarji, ki so navajeni gristi klance.

Pa po zahodni obali: Limone, Gargano, Gardone Riviera
Prvo mesto na zahodni obali, ko smo se vračali ob jezeru navzdol, so bile Limone, katerih ime pove vse. Stare nasade limon s kamnitimi zaščitami, ki so bili značilni za te kraje že v 13. stoletju, bolj množično pa v 17. in 18 stoletju, so kasneje zaradi boljših pogojev na Siciliji opustili. Kljub temu si nekaj manjših lahko v bližini mesta ogledamo še danes, vendar so slabo označeni. Za ogled je odprti večji nasad v bližini kraja Tremosine.
Zahodna obala je v primerjavi z vzhodno bolj položna, mesta so gostejša, vendar tudi bolj oddaljena od jezera. V bližini Gargana se nahaja zanimiv Musolinijev muzej, na katerega pa Italijani niso ravno ponosni, zato ga tudi ne oglašujejo in je težje dostopen.
Eno večjih letovišč ob vzhodni obali je Gardone Riviera, ki je nekoč veljalo celo za eno najbolj mondenih letovišč v državi. O nekdanji eleganci pričajo danes ohranjene vile, secesijski hoteli in urejena promenada. Mestece je nastalo v zaliv Salo, kjer je Mussolini po padcu fašizma ustanovil svojo žepno državo Republicco Sociale Italiana. Goethe je kraj opisal kot drugi svet, kot mestece s kavarnicami z dišečim pecivom, odličnimi restavracijami in skrbno obnovljenim zgodovinskim jedrom. Svoje sledove je tu pustil tudi profesor Arthur Hruske, ki je sredi opuščenega vinograda uredil velik rastlinjak z zbranim rastlinstvom Mediterana, Alp in Afrike. Avstrijski umetnik Hellerju je vrt pozneje popestril še z umetniškimi skulpturami in instalacijami.

Sirmione s Katulovo jamo
Nekaj posebnega izmed vseh je mestece Sirmione. Parkirali smo velikem parkirišču pred začetkom polotoka, na katerem se mesto nahaja in se podali naprej peš. Pot, ki se vije mimo številnih starih razkošnih vil, se je sicer vlekla. V mesto vstopimo čez dvižni most gradu Scaliger iz 13. stoletja, ki jo je dala zgraditi razvpita veronska družina della Scala. Mesto je pravzaprav otok, ki ga s celino povezuje omenjeni most, saj je grad popolnoma obdan z vodo. Ponaša se z obzidanim pristaniščem. S stolpa se ponuja lep razgled, vendar je zanj potrebno premagati malo manj kot 150 stopnic.
Po ozkih uličicah slikovitega starega mesta s številnimi restavracijami, gelaterijami, trgovinami z umetniškimi in obrtniškimi izdelki, butiki, lepo okrašenimi okenskimi policami z živo pisanimi rožami in množicami turistov pridemo do skrajne točke polotoka, ki velja za posebno znamenitost, saj je skoraj v celoti poraščena z oljčnimi gaji.
Na Katula, ki je mesto opeval spominja arheološko najdišče, rimske ruševine imenovane Katulove jame. Ogledamo si lahko tudi ostanek rimskega kopališča, saj je jezero znano po termalnih vrelcih. Ob lepem vremenu seže od tu pogled na celotno jezero. V pristanišču se lahko vkrcamo na ladjo in si jezero ogledamo še s te perspektive. Turisti se radi ustavijo na bližnjem otoku, katerega posebnost je beneška neogotska vila iz začetka 20. stoletja. Obdajajo jo prekrasne terase ter italijanski in angleški vrtovi, krasijo pa domače in eksotične rastline z vsega sveta, cvetje, pinije in ciprese, limonovci, granatna jabolka, magnolije, palme, vrtnice in agave. Vrtove je mogoče občudovati z vrhnjih teras ali pa z vodne gladine.
Za konec potovanje ob jezeru pa še postanek v preoblegani in natrpani Peschieri ob ustju reke Minco, v kateri smo si ogledali staro mestno jedro, mestna vrata in obrambni zid. Mestna trdnjava je obdana z vodo, ulice so tlakovane in prijazne pešcem, hiše pa lepo okrašene s cvetjem, kot to znajo Italijani.

Zabava in adrenalin
In končno je objezerski prostor znan tudi po številnih tematskih parkih. Preden se podate na katerega izmed njih, se najprej vprašajte ali so otroci res primerne starosti. Vstopnine so namreč zelo visoke in določene atrakcije so primerne le za odrasle. Pa tudi dovolj časa si je treba vzeti.
Najbolj znan in eden prvih tod (odprt je bil že leta 1975) je Gardaland, ki velja za največjega v državi. Izbirate lahko med več kot 40 različnimi spektakli fantazijskih, avanturističnih in energijskih predstav, kot so blue tornado, magic mountain, sequoia adventure, orto bruco in fuga da Atlantide. Vsako leto dodajo še kakšno novo. Obisku se je dobro izogniti v avgustu, ko je zaradi italijanskih počitnic precejšnja gneča, še najbolje je med tednom.
V bližini se nahaja prav tako obsežen Canevaworld s tremi tematskimi sklopi in sicer Movie Studios s prikazi filmskih trikov in kjer srečate dvojnike največjih hollywoodskih filmskih zvezd. Za ohladitev se lahko napotite v vodni park Aqua Paradise, na koncu pa spoznate srednjeveške bojne igre in navijate za vašega izbranca ob srednjeveški hrani in pijači v Medieval Times.
Naslednji je adrenalinski park Jungle Adventure, kjer si lahko seveda ustrezno opremljeni daste duška v slogu Robina Hoda v Sherwoodskem gozdu, skačete kot Tarzan z liane na liano, ali pa posnemate Indiano Jonesa. Vodne in športne atrakcije ponujata manjša parka Picoverde in Cavour.
Če ste ljubitelj vrtov in lepih rož si oglejte botanični park in vrtove Sigurta, ki so odprti za javnost že od leta 1978 in veljajo za enega najlepših na svetu.

Vožnja med žirafami in safari
Med množico živalskih vrtov, ki smo jih že obiskali, mi je Parco Natura Viva še vedno eden najljubših. Vendar si zanj vzemite skoraj cel dan in nikar ne hitite. Ko kupite vstopnice, se najprej odpeljete z avtom na safari. Med počasno vožnjo v koloni obiskovalcev lahko opazujemo divje živali, ki se prosto gibljejo v okviru svojega teritorija. Občasno kakšna seveda zaide in se izpred avta noče premakniti. Po končani krožni vožnji vozilo parkiramo in se odpravimo skozi klasični živalski vrt peš. Na ogled je veliko evropskih, južnoameriških, kitajskih, avstralskih in afriških živali. Sredi zelenja se nahaja še terarij s kačami, pajki in krokodili ter simulacija tropskega pragozda. Na koncu nas pot pripelje do parka dinozavrov ali pa se sprehodite po Botanični poti.

Številne športne aktivnosti
Kakor je jug jezera bolj za ljubitelje parkov, je sever bolj za ljubitelje športnih aktivnosti. Poleg možnosti številnih pohodov imajo sever radi zaradi stalnih vetrov predvsem jadralci. Najugodnejši čas je od aprila do septembra, ko se tu zbirajo najboljši in svetovno znani tekmovalci. Okolica jezera je prepletena s številnimi kolesarskimi potmi in je pravi raj za ljubitelje kolesarjenja. Kolesarske poti so raznolike in dobro urejene. Tisti z nekoliko več prevoženimi kilometri pa bodo svoj izziv prav gotovo našli ob vzponu na kakšnega od bližnjih vršacev.

Osnovne značilnosti jezera
Gardsko jezero meri v dolžino 52 km, v širino 17 km, obseg pa je 155 km. Sprva nas je ta razdalja kar malo zavedla, saj se teoretično da dokaj hitro prevoziti. Vendar so ceste ozke in vodijo predvsem na severu skozi številne predore in preko več mostov ter je na nekaterih odsekih dobesedno vklesana v skalo. Pot imenovana Gardesana ponuja številne izjemne razglede.
Jezero je ustvaril ledenik, ki je nekoč iz Dolomitov segal vse do Padske nižine. Med gorami si je ustvaril dolino, katero so pozneje v času otoplitve zalile vode. Na njem se nahaja pet manjših otočkov.
Nahaja se na približno 65 m nadmorske višine in se kmalu od obale dvigne tudi čez 2.000 m, zato z višine obala, ki se strmo spušča v jezero, spominja na fjorde.
Globoko je v povprečju 135 m, najgloblje sega kar 346 m.

Tags : gardsko jezerokatullaziselimonemalcesinemonte baldoparco natura vivariva del gardasafari parksirmione
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1