close
Sotinski breg, Kugla
Print Friendly, PDF & Email

Tokrat se bomo odpravili do prekmurskega Triglava, na Sotinski breg oziroma Kuglo (418 m). Da pot ne bo prelahka in bo še zanimivejša, smo pričeli pot že v Nuskovi, pri izviru slatine in se najprej povzpeli na drugi najvišji vrh Prekmurja, Serdički breg (Rdeči breg), ki je nižji le za 2 m. Med obema najvišjima bregoma Prekmurja pa vodi zanimiva večinoma gozdnata pot,  ki je prijetna tudi v poletnem času.

Slatinski izvir v Nuskovi
Parkirali smo na manjšem parkirišču v naselju Nuskova, pri smerokazu za izvir mineralne vode. Lahko pa pustite avto še malo dlje, pri gasilskem domu v Serdici.
Razložena gorička vas Nuskova z nekaj čez 260 prebivalci je znana po slatinskem vrelcu. Pred tremi desetletji  so v rogašovski občini iskali termalno vodo in namesto nje našli mineralno, ki je po podatkih fakultete za kemijo v Ljubljani najboljša mineralna voda pri nas. V preteklosti se je pojavilo kar nekaj investitorjev, ki so želeli  investirati v izkoriščanje mineralne vode, idejo pa je uresničilo pred par leti lokalno podjetje, ki polni nuskovsko mineralno vodo pod imenom Cana Royal Water. Poskusite jo lahko tudi v nekaterih gostiščih.
Okus vode v naravnem stanju ni ravno prijetnega okusa, saj vsebuje veliko železa in ostalih mineralov, je pa pitna in menda zelo primerna za tiste, ki so slabokrvni. Že v preteklosti so si domačini iz širše okolice nosili vodo iz tega in podobnih izvirov domov, o čemer pričajo celo zgodovinski viri.
Ob izviru je lepo urejeno počivališče in informacijska tabla. Okrog izvira in v potočku, v katerem voda teče naprej, je vse rdeče, kar je posledica sedimentov železovih spojin.
Blizu tega najbolj znanega izvira je še osem izvirov slatine, ki so deloma zaprti, deloma odprti. Izvirov mineralnih voda (vsebujejo nad 1g/l raztopljenih mineralnih snovi ali nad 1g/l prostega plina CO2) je na SV Slovenije precej, največ v osrednjem delu Ščavnice in delu Kapelskih goric ter ob reki Ledavi na Goričkem.
V vasi si lahko ogledamo še Kapelo Sv. Trojice, ki je bila zgrajena leta 1925 in binkoštno cerkev.

Vrbova pot
Slatinski izvir je ena izmed postojanko ob pohodni Vrbovi poti. Ob njej si lahko ogledamo veliko starih vrb, po katerih je tudi dobila ime, do samega izvira vodi lep vrbov drevored, pa sadjarsko kmetijo, turistično kmetijo, školjčni apnenec, reko Ledavo, cerkev sv. Jurija, Mekiševo kaščo in kapelo sv. Trojice. Vrbe so tod nekoč predstavljale mejnike med parcelami na mokrotnih travnikih, iz njihovih vej pa so  pletli košare.

Najprej na drugi najvišji vrh Prekmurja, Sotinski ali Rdeči breg
Od slatinskega izvira smo pot nadaljevali med njivami do Serdice, mimo nogometnega igrišča in gasilskega doma. Do vrha Serdiškega brega pa smo sledili markacijam Pomurske planinske poti, ki je v tem delu res zelo dobro označena in nas markacije vodijo na pravo pot skoraj na vsakem drevesu. Pot vodi sprva mimo hiš, nato pa mimo travnikov in čez gozd. Zanimivo pri tem je, da tik ob vrhu uspeva celo žito.
Serdiški oziroma Rdeči breg je 416 m visok hrib, ki se nahaja v neposredni bližini meje z Avstrijo. Ime je dobil po rdeči prsti, ki je značilna za to območje. S travnatega vrha, na katerem stoji nekaj klopi, lesena brunarica in vinogradniško znamenje, se nam odpre lep razgled na Goričko, ob lepem vremenu pa tudi na del Pohorja. Če zbirate pečate Pomurske planinske poti, je ena izmed kontrolnih točk z žigom tudi tukaj.
Sprva je bil Serdiški breg celo najvišji vrh Prekmurja. Zanima so tudi pripovedovanja starejših domačinov, ki se spominjajo, da so nekoč iz najvišjih bregov odvažali prst in kamenje, kasneje, ko so želeli, da bi bil njihov breg najvišji, pa so ga znova »zavažali«. A so na koncu geodetske meritve pokazale, da je Sotinski za 2 m višji.

Otrokom bo zanimiv Čebelji gradič
Serdica je z nekaj čez 540 prebivalci naselje tik ob meji z Avstriji. Razloženo naselje ima več zaselkov, ki imajo nekateri zanimiva poimenovanja:  Ljubljana (Cigansko naselje), Benkove Grabe, Turzova Graba, Glošnjak, Žimanov Vrh, Kovačev Breg, Ves, Črešnjeva Gasa, Kozičeva Graba, Brunarov Breg (Murec), Serdiški Breg in Rdeči Breg.
V vasi si lahko ogledamo nekdanji Fartekov mlin, objekt nekdanje podružnične šole OŠ Sveti Jurij, ki je zgrajena iz usedlin, na njej se pa vidijo fosilni ostanki morskih živali ter  čebelarska ekološka kmetija Čebelji gradič, kjer vam predstavijo čebelarjenje, pri njih pa lahko tudi prespite.

Na Prekmurski Triglav
Nato smo ob robu gozda prišli na gozdno cesto, ki poteka tik ob državni meji in od tu sledili znova markacijam Pomurske planinske poti. Pot vodi skozi gozd do mejnega prehoda Sotina – Kalch (Avstrija) in nato znova po gozdnati poti do vrha Sotinskega brega ali Kugle. Ob poti lahko opazujemo za goričko značilna drevesa in rastlinstvo, vmes pa so nas presenetile nič kaj plašne mlade srnice. Če se podate na pot s psom, ga je priporočljivo zaradi živali imeti na povodcu.
Sotinski breg je geomorfološka posebnost območja, saj breg nad Ledave sestavljajo paleozojski skrilavci, ki so najstarejše kamnine na tem območju in se že na pogled  ločijo od okolice grajene iz mlajših sedimentov. Na južnem obrobju brega je kamnolom črnega in zelenega filitona. Do vrha vodi turistično geološka učna pot s 365 stopnicami.
Na vrhu se nahaja lesen razgledni stolp, od koder se ponuja lep razgled na SV del Slovenije, del Avstrije, Madžarske in Hrvaške. V bližini razglednega stolpa se nahaja tudi avtomatska vremenska postaja Krajinski park Goričko. Ne pozabite pozvoniti na zvon, za katerega pravijo, da če si nekaj zaželite, se vam bo še v istem letu to uresničilo.
Vračali smo se po poti ob robu gozda in skozi Sotino ter nato ob glavni cesti prosti Nuskovi in Sv. Juriju. Ob glavni cesti v Nuskovi vidimo polnilnico prej opisane mineralne vode Cana Royal Water in nekoliko z glavne ceste Čebelji gradič.
Na koncu pa lahko porabljene kalorije nadomestite v pekarni, slaščičarni in gostilni Štručka v Sv. Juriju z veliko izbiro sladkega, tudi prekmurska gibanica se najde v njihovi ponudbi.

Podatki o poti
Izhodišče: Nuskova, parkirišče v bližini slatinskega izvira
Trajanje poti: celotno pot (po podatkih aplikacije smo prehodili 12 km) smo s postanki za uživanje v razgledih in fotografiranje porabili malo manj kot 3 ure in premagali 359 m višinske razlike.

Kratki video utrinki poti na Serdiški in Sotinski breg: 

Tags : cana royal waterGoričkoizvir mineralne vodekuglanuskovaprekmurski triglavrdeči bregserdicaserdički bregslatinski izvirsotinasotinski breg
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1