close
Triglavska jezera
Print Friendly, PDF & Email

Naš cilj družinskega potepanja po Bohinju so bile bohinjske planine – Uskovnica in Voje, pa korita Mostnice, slap Savica, kopanje v jezeru in še kaj. Glavni cilj pa so bila Triglavska jezera. V družbi dveh otrok in psa smo izbrali lažjo pot z izhodiščem na planini Blato.

Do Triglavskih jezer vodi več poti različnih zahtevnosti
Dostopov do Koče pri Triglavskih jezerih, ob katerem se nahaja Dvojno jezero, je več in so različnih stopenj zahtevnosti.
Eno izmed izhodišč je Planina Blato, od koder pridemo do Koče pri Triglavskih jezerih čez Prode po lahko poti ali Štapce po delno zahtevni poti (3 ure 15 min). Drugo izhodišče je Koča pri Savici, od koder vodi pot čez Komarčo po zahtevni poti (3 ure) ali pa po lahko poti čez Komno (5 ur). Po lahko poti se do Triglavskih jezer lahko odpravimo tudi s ceste za Vogar, od koder je čez Prode 3 ure in 20 min hoje. Možnosti dostopov je še več.
Mi smo v družbi dveh otrok in psa izbrali lažjo, z izhodiščem Planina Blato.
Za cesto Voje – Vogar – Blato je potrebno plačati nadomestilo za uporabo ceste, ki znaša 12 evrov na dan. Do planine Blato (križišča Vogar – Blato)  vozi v času poletne sezone brezplačni avtobus (https://promet.bohinj.si/brezplacni-prevozi/).
Če hočemo obiskat vsa jezera, je najbolje, da prespimo v Koči pri Triglavskih jezerih ali pa v Zasavski koči, saj v enem dnevu (skoraj) ni mogoče obiskati vseh jezer.

Slikovite Fužinarske planine, Blato in Planina pri jezeru
Planina Blato in Planina pri jezeru sta del Fužinarskih planin, s katerimi gospodari Agrarna skupnost Stara Fužina – Studor. Na njih se pasejo krave in ovce. Planini obdajajo strmi gozdovi in imata več lepih pastirskih stanov, ki so dandanes povečini preurejeni v počitniške hišice.

Koča na Planini pri Jezeru
Ob poti se lahko okrepčamo pri Koči na Planini pri jezeru, ki stoji nad jezerom na Planini. PD Integral je leta 1975 dobilo od Pašne skupnosti Stara Fužina v najem nekdanjo sirarno, ki so jo naslednje leto prenovili in preuredili v planinsko postojanko. Leta 1981 je pogorela, a so takoj začeli graditi novo. V koči lahko tudi prespimo.

Idilična Sedmera jezera
Dolina Triglavskih jezer ali Dolina Sedmerih jezer je alpska dolina ledeniškega nastanka, ki se nahaja med Bohinjem in Trento, dolga približno 8 km. Nastala je ob narivu Slatenske plošče. Nastanek jezer na zakraseli podlagi omogočajo vododržne usedline, deloma pa tudi ledeniško preoblikovanje. Dolina je močno zakrasela. Že od časov razcveta planinstva pri nas velja za enega najlepših predelov Julijcev.
Leta 1924 je bila Dolina Triglavskih jezer zavarovana kot narodni park.  

Več jezerc in mlak
Dolino Sedmerih jezer sestavlja v bistvu nekaj več jezerc kot sedem, nekatera so bolj podobna mlakam, nekatere tekom leta celo večkrat presahnejo. Največkrat se omenja število sedem.
Jezero pod Vršacem imenujejo tudi Jezero v Podstenju (na 1.993 n.v.) in je pogosto večino leta zmrznjeno.
Druga je Mlaka na Laštah (pod Zasavsko kočo na Prehodavcih), ki poleti pogosto presahne.
Rjavo jezero ima značilno zeleno barvo, kar je posledica alg.
Eno najbolj znanih je Veliko jezero (ali Jezero v Ledvicah), ki je ime dobili po obliki ledvičke. To jezero je tudi najbolj čisto.
Dvojno jezero (ob Koči pri Triglavskih jezerih, 1.685 m n.v.) je barve akvamarina in se ob velikem vodostaju spremeni v enega.
Črno jezero je izmed vseh najtoplejše, nahaja pa se na 1.319 m n.v. Ime je dobilo zaradi lege v kotanji sredi gozda.
Vode iz najvišjega, Jezera pod Vršacem, odtekajo v dolino Soče in v Jadransko morje. Vsa ostala jezera so hidrološko med seboj povezana, vode pa se stekajo v Savo Bohinjko in naprej proti Črnemu morju.
V Triglavskih jezerih je kopanje prepovedano, saj zanje velja zakon z območja Triglavskega narodnega parka.

Koča pri Triglavskih jezerih (1685 m n.v.)
Koča pri Triglavskih jezerih se nahaja med Dvojnim triglavskim jezerom in umetnim jezerom Močivec pod ostenjem Tičarice. Prvo kočo je na sedanjem mestu zgradil leta 1880 Avstrijski turistični klub. Leta 1919 jo je prevzelo SPD in jo pozneje precej popravilo. Po 2. svetovni vojni upravlja kočo PD Ljubljana-matica. Leta 1990 so zraven koče uredili in toplotno izolirali brunarico, v kateri je zimska soba z ležišči. Na skali ob jezeru je spominska plošča Alojziju Knafelcu (1859-1937), dolgoletnemu gospodarju koče, planinskemu aktivistu in očetu rdeče-bele planinske markacije. Od koče se ponuja zelo lep razgled na okoliške gore.
V koči se lahko okrepčamo in prespimo.

Kaj si še ogledati?

Oglejte si še USKOVNICO, o kateri najdete več na tej povezavi: http://www.pisanezgodbe.si/uskovnica-ena-najlepsih-bohinjskih-planin/

Ali pa VOJE in KORITA MOSTNICEPo Bohinju – sprehod ob koritih Mostnice in po Vojah 

Lepa je tudi STARA FUŽINAhttps://www.pisanezgodbe.si/stara-fuzina-nekoc-zelezarstvo-danes-pa-turizem/

Radi obiskujete hribe? Več idej za pohode najdete pod zavitkom – Hribi

Tags : bohinj pašne planinekoča na planini pri jezerukoča pri triglavskih jezerihplanina blatoplanina pri jezerusedmera triglavska jezeratriglavska jezera
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1