close
Kriška gora in Tolsti vrh
Print Friendly, PDF & Email

Kriška gora in Tolsti vrh sta me prepričala z lepo in nezahtevno krožno potjo, o kateri lahko preberemo veliko pohval, predvsem kar se tiče razgledov. Vreme za minuli konec tedna je bilo napovedano sicer lepo a večji del dneva megleno… ampak je vseeno bilo zelo lepo. Da bi pot iz Gozda do Tolstega vrha še malo podaljšali, smo se odpravili še čez Štajnarico do planine Mala Poljana. Za konec pa še postanek v Koči na Kriški gori, ki je bila letos razglašena za naj planinsko kočo. Potrebno je bilo poskusiti tudi njihove štruklje… Lep pohodni izlet, primeren tudi za otroke in s kužki.

Najprej Kriška gora
Kriška gora je 5 km dolg greben med Tržičem, Storžičem, Košuto ter Golnikom in Udin borštom. Ime je dobila po vasi Križe, ki se nahaja ob njenem vznožju. Po spodaj ležeči vasi Gozd (lokalno Gojzd) jo imenujejo tudi Gojška planina, nekateri pa tudi Kokovnica.
V preteklosti so za goro, ki sega do 1.715 m n.v,., kolikor je visok Tolsti vrh, bile značilne številne senožeti, ki so jih redno kosili, trava pa je bila krma konjem v kriški vojašnici. Danes precej nekdanjih senožeti prerašča gozd. Severna stena je skalovita in posuta z melišči.
Pot smo začeli v vasi Gozd, kjer se nahaja večje parkirišče. Pot do Kriške gore, Tolstega vrha ter Male in Velike Poljane je zelo dobro označena in je ne morete zgrešiti.

Planina Mala Poljana s številnimi kozami
Preko skalovja Štajnarica, kjer so nam v pomoč trikrat jeklenice, vendar pot ni posebej nevarna, smo najprej zavili do Male Poljane. To je planina ujeta med Tolsti vrh in Grebenc (1479 m n.v.). S planine na kateri stoji lovska koča odprtega tipa se nam odpre lep pogled na del Gorenjske in pobočja Tolstega vrha.
Tik ob planini se je pasla velika čreda zelo lepih koz, veliko med njimi črnih in rjavih, ki se ob poti niso dale motiti in so zvedavo opazovale mimoidoče ter lepo pozirale… Ob poti do planine pa smo naleteli na precej veliko čredo ovac.
Ob koči je hlev in izvir pitne vode, ki menda nikoli ne presahne.

Najvišje se dviga Tolsti vrh
Od Male Planine je sledil vzpon na najvišji vrh Kriške gore, to je Tolsti vrh (1.715 m n.v.). Na vrhu, ki je zaradi številnih ovc in njihovih iztrebkov ograjen, se nahaja vpisna knjiga ter klopca za počitek in uživanje v razgledu.
Ker vrh ni poraščen, se ob lepem vremenu ponuja zelo lep razgled. Najlepše je viden sosednji Storžič. Ob našem obisku je bil precejšen del dopoldneva meglen,  le občasno je iz megle pokukal koničasti vrh Storžiča.

Vrata s Prekovo klopco
Ob poti do Koče na Kriški gori, pot je ves čas zelo dobro označena, smo tik pred Kočo zavili še do vrha Vrata (1591 m n.v.), kjer se nahaja Prekova klopca z zelo lepim razgledom.

Koča na Kriški gori, naj planinska koča 2020
V povratku smo se ustavili v Koči na Kriški gori, ki je bila letos razglašena za Naj planinsko kočo 2020. Tudi ta slovi, kot številne v okolici Tržiča, po odličnih štrukljih. Koča se nahaja na zahodni strani Kriške gore, na vrhu prisojne Mežnarjeve senožeti. Tik ob njej se pase lepo število ovac. Izpred nje je lep razgled na Dobrčo z Lešansko planino in Begunjščica ter Stol.
Kočo je začelo graditi PD Križe leta 1950, zasilno je bila odprta že naslednje leto, dokončana pa še dve leti kasneje.  Kasneje je bila večkrat dograjena in obnovljena. Leta 1975 je bila iz vasi Gozd speljana tovorna žičnica.
V koči je poskrbljeno za raznoliko gostinsko ponudbo, možno pa je tudi prespati.
Vzhodno od koče je vzletišče za jadralne padalce.
Okrog Koče in na poti v povratku do Gozda je bila precej večja gneča kot ob poti do Tolstega vrha, najmanj ljudi pa smo zasledili na Mali Poljani, večinoma pohodnike na Storžič. Koča privablja predvsem veliko družin z manjšimi otroci. Lepa popestritev tako za mlade kot tudi starejše je velika gugalnica ob koči. Če se boste želeli vsaj malo pogugati, boste morali ob vikendih počakati na svojih par minut lepo v vrsti…

Junaki Kriške gore
Da je Kriška gora res zelo priljubljena dokazuje tudi akcija Junaki Kriške gore, s katero je pričelo PD Križe že leta 1992.
Ideja je bila povzpeti se na Kriško goro tolikokrat kot je nedelj v letu. Za otroke je norma polovična. Beleženju vzponov je namenjena posebna vpisna knjiga v koči. Vsako leto pripravijo tudi srečanje Junakov Kriške gore.
PD Križe organizira tudi gorski tek na Kriško goro.

Radi obiskujete hribe? Več idej za pohode najdete pod zavitkom – Hribi

 

Tags : koča na kriški gorikriška goraplanina mala poljanaplaninski izletitolsti vrhvas gozdvrh vrata
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1