close
Kolesarjenje okrog Balatona
Print Friendly, PDF & Email

Blatno jezero z okolico je najlepše raziskovati s kolesom. Poti so speljane mimo glavnih zanimivosti, le ustaviš se, fotografiraš ali uživaš v lepoti trenutka in greš naprej. Ob jezeru in okolici je speljanih več kolesarskih poti, nekatere so krajše, druge daljše, tematsko povezujejo zanimivosti. Najbolj zanimiva in verjetno tudi priljubljena pa je krožna, speljana okrog jezera, ki je dolga nekaj malo čez 200 km. S manjšimi dodatki izven poti in kolesarjenjem do namestitve sva nabrala minuli konec tedna v dveh dneh skupno 230 km. Kolesarjenje okrog Blatnega jezera je zelo lepo doživetje!

Dobro urejena kolesarska pot
Blatno jezero je zelo priljubljeno za kolesarje. Kolesarsko pot okrog jezera so začeli graditi leta 1993. Ker območje okolice jezera pripada različnim občinam, ki so pot sofinancirale, je bila krožna pot dokončana leta 2002. Uradna dolžina poti je 204,4 km. Ponekod sledi obrežju jezera, drugje se od njega oddalji, deloma vodi po kolesarski stezi, ponekod po lokalnih cestah, skozi gozdove, drevorede… Zelo dobro je označena, na vsakem odcepu so tako smerokazi kot tudi talne oznake, kam je potrebno zaviti. Za boljšo orientacijo je označena tudi s smerokazi, ki kažejo razdaljo do bližnjih dveh krajev. Na nekaj krajših odsekih so jo začele preraščati korenine dreves, a se vidi, da jo obnavljajo in se res trudijo. Večje luknje so ponekod obarvali belo, da so hitreje opazne.
Za zagrizene kolesarje razdalja sicer ni nek ravno velik zalogaj in bi jo premagali v enem dnevu, kar se mi osebno zdi škoda, preveč je zanimivosti, ki jih izpustimo. Zato si kolesarji, ki se ob poti radi ustavimo, raje pot razdelimo na dva dni, nekateri celo tri. Ker smo Madžarsko obiskali že velikokrat, sva pot razdelila na dva dela in se na znanih in tudi neznanih točkah ustavila in uživala v razgledih. Ker se narava nenehno spreminja, so tudi razgledni seveda temu primerno vedno drugačni.

Start v Keszthelyju
Za izhodišče sva izbrala mestece Keszthely, ki je iz slovenske strani najprej dostopno. Če boste prestopili mejo v Dolgi vasi in nadaljevali pot preko Baka do Keszthelyja, vam ne bo potrebno plačati vinjete (madžarska cestnina). Če pa boste na Madžarsko potovali preko Pinc in naprej po avtocesti, pa je potrebno kupiti madžarsko vinjeto, ki se lahko kupi na bencinskih črpalkah.
V Keszthely-ju sva avto parkirala ob velikem trgovskem centru, na obrobju mesta, imajo pa v mestu tudi parkirišča. Mesto je zelo lepo, ima več kopališč, zato sva ga prihranila za konec.

Do Balatonfüreda več postankov
Prvi načrtovani daljši postanek je bil na polotoku Tihany, ki mi je osebno eden najlepših krajev na Madžarskem. Vmes pa sva se ustavila na par točkah, da bi ujela v objektiv lepe razglede. Ta del poti je najbolj zanimiv, največkrat sem se ustavila za fotografiranje. Ob poti do tja je kar nekaj turističnih biserov: za Keszthelyjem se začenja eno madžarskih najbolj znanih vinorodnih področij, najbolj znani vinorodni kraj pa je  Badacsonytomaj, kjer rastejo vinotoči kot gobe po dežju in so zelo lepo urejeni. Tu se splača narediti kak postanek in poskusiti kozarec madžarskega vina. Še pred tem pa pozornost vzbudi grad Szigliget vrh razglednega griča, ki ga niso uspeli zavzeti ne ne in ne drugi vojščaki ampak ga je uničila strela. Z leve pa se nam odpira pogled na nekdanje vulkanske stožce. Vmes sva v manjši vasi v trgovini kupila zajtrk. Madžari so zelo znani po dobrih pekovskih izdelkih in veliki izbiri »radlerjev«.
Naslednji zanimiv kraj ob poti je Tihany na istoimenskem polotoku. Gre za eno najlepših vasi na Madžarskem, ki se je razvila ob cerkvi sv. Andreja, ki jo je ta ogrski kralj dal zgraditi za svoje poslednje bivališče. V vasi je veliko starih panonskih hiš pokritih s slamo z razstavo madžarske keramike, izdelki iz sivke, ki porašča polotok, paprike, madžarskih tradicionalnih obrti in seveda veliko restavracij s ponudbo hrane in pijače. Omenila sem že, da je polotok znan po nasadih sivke, ki jo tod predelujejo v zelo raznolike izdelke: poleg raznih dišav, okrasnih izdelkov, limonad, piva do odličnega gin tonika s sivko. Slednjega je potrebno poskusiti v Apátsági Rege Cukrászdi (slaščičarna), ki se nahaja ob cerkvi in ima teraso z zelo lepim razgledom na jezero. Na njihovem meniju so tudi pijače in slaščice iz sivke: ledena kava s sivko, sivkin gin, pa rezine s sivko, limonada in še kaj… Odlično za poskusiti. Če želite daljši počitek, se na polotoku nahaja več plaž. Ker naju je do Sifoka, kjer sva rezervirala prenočitev, čakalo še kar nekaj vožnje in so se začenjali zgrinjati temni oblaki, sva pot po okrepčilu in kratkem sprehodu raje takoj nadaljevala.
Blizu se nahaja še en večji kraj, Balatonfüred, stari madžarski zdraviliški kraj. Tukaj vodi kolesarska pot tik ob jezeru in si ga lahko ogledate dobesedno s kolesa.
Prvi dan sva prekolesarila 138 km in prespala v okolici Siofoka.  

Veliko plaž in kopališč
Nato pa si ob jezeru sledi linija letovišč s številnimi penzioni, kampi, hoteli, apartmaji… in seveda zelo razvejano in bogato ponudbo raznih športnih aktivnosti. Niz letovišč poteka vse do Siofoka, ki je na suvereni strani jezera največje letovišče in nato nadaljuje naprej vse do Balatonbereny. Od tam pa do Keszthely-ja je ob reki Zali bolj zamočvirjen del. Vsa letovišča so zelo lepo urejena in težko rečem, kateri bi mi bilo bolj všeč in od ostalih kaj posebej izstopalo. Tukaj je tudi vedno kakšno gradbišče. Čeprav je izbira namestitev zelo velika, se še vedno gradi in gradi…

Drugi dan le slabih 80 km
Naslednji dan je bila pot do Keszthelyja v primerja s prvim dnem »Amerika«, pot krajša, veter od prejšnjega dne, je malo pojenjal, zato sva malo manj kot 77 km dokaj hitro zaključila. Ob poti sva se vseeno večkrat na kratko ustavila, saj je tudi tu pot zanimiva. Gre večinoma za večja ali manjša letovišča.
Naj omenim, da se je številnim kolesarjem prilagodila tudi turistična ponudba. Veliko je gostišč, ki so prilagodila svojo ponudbo kolesarjem in vabijo na postanek ob poti.

Če omagate sta na voljo vlak ali trajekt
Če vmes omagate in ugotovite, da je to kolesarjenje za ves prevelik zalogaj, si pot lahko skrajšate z vlakom, kolo naložite in vlak ter nadaljujete pot na ta način. Iz Tihany-ja vozi na nasprotno stran jezera tudi trajekt. Pot je zelo kratka in traja slabih 10 min.
Kolesarjev je bilo ob poti res ogromno, tistih malo bolj vzdržljivih, ki pot morda premagajo v enem dnevu, do tistih, ki si jo razdelijo v več etap, družin z manjšimi otroki, pa turistov, ki s sposojenimi električnimi kolesi prekolesarijo morda le del poti.
Sama obala je lepa in ob njej najdemo veliko zanimivosti, zato si je za pot potrebno vzeti res dovolj časa in kdaj pa kdaj ustaviti in uživati v razgledih.

Več o Blatnem jezeru pa v reportaži o potepanju po Severni obali Blatnega jezera: Ob severni obali Blatnega jezera

Tags : Balatonfüredblatno jezerokeszthelykolesarjenje ob blatnem jezerukolesarski izletsiofoktihany
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1