close
Kamenjak Rab vrh
Print Friendly, PDF & Email

Hrvaški otok Rab je poleg številnih plaž znan tudi po različnih športnih aktivnosti. Otok je prepreden med drugim z veliko kolesarskimi in pohodnimi potmi. Zgodnja jutra lahko lepo izkoristimo za pohode, med drugim za vzpon na najvišji vrh otoka – Kamnjak (408 m n.v.).

Najvišji vrh Raba, Kamnjak oziroma Straža
Najvišji vrh otoka Rab se imenuje Kamenjak, nekateri ga imenujejo tudi Straža, ki je s 408 m nadmorske višine najvišja točka 19 km dolgega grebena na vzhodnem delu otoka. Z neizrazitega vrha se proti zahodu odpira pogled na mesto Rab in otoke južnega Kvarnerja, proti vzhodu pa na osrednji del Nacionalnega parka Severni Velebit.

Začetek poti v kraju Mundanije ali mestu Rab
Pot začnemo v vasi Mundanije, kjer ni večjega parkirišča, zato je morda bolje pot začeti že kar v mestu Rab. V Mundanijah sledimo markacijam, pot je zelo dobro označena. Če želimo narediti krožno pot, se lahko vračamo po lokalni asfaltirani cesti, ki sicer vodi iz Mundanij do priljubljene restavracije Kamnjak z zelo lepim razgledom in se nahaja malo pod vrhom. Na vrhu se nahaja telekomunikacijski objekt z oddajnim stolpom, do katerega vodi opuščena žičnica za prenos tovora. Iz Raba traja pot ca. 1 h in pol, iz Mundanij pa ca. 45 min v eno smer, v povratku je pot še malo krajša. Zaradi vročine in izpostavljenosti soncu je v poletnem času pohod priporočljivo opraviti v zgodnjih jutranjih urah.

Veliko možnosti za pohode in sprehode
Otok Rab je prepreden s številnimi pohodniškimi in sprehajalnimi potmi, ki obiskovalcem poleg uživanja na plaži omogočajo aktivno preživljanje prostega časa. To je idealno za vse tiste, ki radi vstanejo malo prej in še pred zajtrkom opravijo pohod. Pohodnih poti je na otoku menda kar 200 km, višinske razlike niso velike, vzponi ne preveč strmi.

Tags : kamnjaknajvišji vrh rabaotok rabrab kamenjakrab pohodništvo
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1