close
Predbožični izleti

Predbožično vzdušje na Madžarskem

Predbožični Szekesfehervar
Print Friendly, PDF & Email

Stopili smo v prvi adventni konec tedna. V nekdanji realnosti bi to pomenilo začetek adventnih oziroma predbožičnih izletov. Evropska mesta sicer začnejo krasiti (oziroma so se jih nekoč) že novembra, dogajanje pa se je potem stopnjevalo do Božiča, ponekod celo novega leta ali praznika Sv. Treh kraljev. Obisk evropskih mest v tem času je v zadnjih letih presegel vse rekorde. Meni so poleg velikih mest, ki imajo že dolgoletno (morda celo večstoletno) tradicijo prirejanja božičnih sejmov, bolj všeč tista manjša.
Če že ne moremo doživeti letos tega v živo, pa naj zaživijo vsaj spomini. Tokrat vam v besedi, sliki in videu predstavljam praznično decembrsko dogajanje na Madžarskem. Tako je bilo lani v Budimpešti, Szekesfehervarju, Veszpremu in mestu Pecs.

Božični sejem v BUDIMPEŠTI je bil lani razglašen za najboljšega v Evropi
European best destination je lansko leto razglasil božični sejem v Budimpešti za najboljši v Evropi. Sledili so mu božični sejmi na Dunaju, v Gdansku, Bruslju, francoskem Montbeliardu in švicarskem Baslu. V Budimpešti je več lokacij božični sejmov, ki so razporejeni blizu glavnih mestnih zanimivosti. Izpostavili so sejem pred baziliko sv. Štefana, kjer je poudarek na kulinariki, dobrodelnih koncertih, za varovanje okolja pa prodajalci hrane in pijače uporabljajo ekološke krožnike, kozarce in pribor. 

Več o prazničnem dogajanju v Budimpešti: http://www.pisanezgodbe.si/predbozicno-vzdusje-v-budimpesti/

Video – adventno dogajanje v Budimpešti (2019)

Advent v SZEKESFEHERVARJU
Jugozahodno od Budimpešte se nahaja zanimivo in lepo, nekdanje kraljevo mesto Szekesfehervar. Ogled mesta, kjer so nekoč potekale kronske slovesnosti, priporočam v vseh letnih časih, je pa mesto najlepše ravno v decembrskem času. Stari del mesta je dokaj majhen, zanimivosti si sledijo druga drugi. Stojnice so razporejene po vseh trgih starega dela mesta in si v bistvu sledijo skoraj ena drugi. Pokukati velja tudi v dvorišča večjih stavb, saj skoraj vsako skriva kakšno dodatno praznično presenečenje: od razstave medenjakov, do adventnih venčkov in dekoracij, stojnic spominkov, dekoracij in kulinarike, dvorišče Mestne hiše krasijo razne svetlobne okrasitve, sama Mestna hiša pa je en velik svetlobni adventni koledar. V parku Zichy liget obratuje ob paviljonu drsališče, pred njim pa Veliko kolo, s katerega se ob trikratni vožnji ponuja lep razgled na mesto.  V centru mesta je veliko slaščičarn (cukraszda), restavracij in barov, ki so prav tako lepo, praznično okrašeni.

Več o prazničnem dogajanju v Szekesfehervarju: Szekesfehervar – manjše madžarsko mesto z odličnim adventnim vzdušjem

Video – adventno vzdušje v Szekesfehervarju (2019): 

Praznični VESZPREM
Severno od Blatnega jezera se nahaja še eno zanimivo madžarsko mesto, Veszprem, ki je iz preteklosti znano kot mesto kraljic. Tam so namreč kronali ogrske kraljice. Danes pa je mesto znano po rokometu. Tudi stari del mesta Veszprem je v prazničnem času zelo lep, z ravno dovolj dogajanja, dovolj kulinarične ponudbe in predvsem brez pretirane gneče. Stojnice s ponudbo rokodelskih izdelkov in kulinarike najdemo na Ulici Kossuth Lajos in v starem delu mesta, ob katedrali sv. Mihaela (Var ut).

Predbožični PECS
V mestu Pecs je v adventnem času prizorišče dogajanja na Trgu Szecheny z okolico, stojnice pa si sledijo vse do mošeje do sinagoge. Tu se nahajajo številne stojnice s pesto ponudbo spominkov, božičnih daril in kulinarike: od langašev, slaščic, zavitkov, kürtőskalácsa, kuhanega vina (forralt bor), čajev, punča, odličnih madžarskih vin in žganja (palinka)… Dogajanje popestrijo glasbeni nastopi. Okrašene so tudi glavne ulice, ki vodijo do glavnega trga. Dogajanja je veliko, sploh ob koncih tedna in ko domačini med tednom zaključijo s službami, se radi srečajo s prijatelji ter družijo ob hrani in pijači.

Posebnost in prednost adventnega dogajanja v manjših mestih je v primerjavi z velikimi evropskimi metropolami, da ni pretirane gneče in preveč pešačenja od ene do druge točke, pa še malo bolj pristno je.

Več o prazničnem dogajanju v mestu Pecs: Adventno dogajanje v madžarskem mestu Pecs

Video – decembrsko dogajanje mestu Pecs:

Tags : advent madžarskaadventni izletiBudimpeštapecspredbožični izletiszekesfehervarVeszprem
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. I conceive this site holds some real good information for everyone :D. “Calamity is the test of integrity.” by Samuel Richardson.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1