close
Print Friendly, PDF & Email

Slap Peričnik je eden izmed najlepših in najbolj obiskanih slovenskih slapov. V bistvu ga sestavljata kar dva slapova: 52 m visok spodnji in nad njim še drugi, visok 16 m. Posebnost Peričnika je, da ga lahko prečimo, se podamo za njega ter opazujemo moč vode s te perspektive. Njegova voda nas ob tem tudi zmoči, kar je del doživetja.

Kako do slapu Peričnik
Slap je dostopen iz vasi Mojstrana, kjer sledimo smerokazom za dolino Vrata in slap. Ob poti do Vrat slapu ne moremo zgrešiti.  Parkirišče ob Koči pri Peričniku je plačljivo in stane 3 evre za 2 ur (2020), parkirnina se plača v koči. Če imate možnost, je boljše, da parkirate že prej ter se do slapu napotite peš ali s kolesom.
Od Koče pri Peričniku, kjer je tudi tabla z vsemi informacijami o slapu, pridemo do razgledne točke na spodnji slap v ca. le 10 minutah.

Peričnik sestavljata dva slapova
Po krožni poti se lahko podamo še naprej, do točke, kjer je možno prečenje slapu. Tako pridemo za slap, natančneje med slap in steno. Tod je potrebno zaradi spolzkega terena biti previden. Stati za slapom in občudovati moč vode od blizu, saj je slap res zelo vodnat, je pravo doživetje. Lahko se povzpnemo še do drugega, zgornjega slapu, katerega višina je 16 metrov.
Peričnik sodi med najbolj znane slapove pri nas. Slap je zavarovan kot naravna dediščina, v preteklosti pa je bilo kar nekaj idej o izrabi moči njegove vode za pridobivanje električne energije.
Slap Peričnik je zanimiv tudi pozimi, ko celotna stena zamrzne in je polna ledenih sveč.

Sprehod ob Triglavski Bistrici
Izkoristili smo priložnost in se sprehodili še ob Triglavski Bistrici. Reko lahko večkrat  prečkamo in opazujemo posebnosti ledeniške doline Vrata. V poletnih mesecih vabi k osvežitvi, a je voda precej mrzla.

Slap Peričnik v krajšem videu: 

Tags : dolina vrataslap peričnikslovenski slapovitriglavska bistrica
Urednik

The author Urednik

1 Comment

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1