close
Portugalska

Sprehod po enem najdaljših visečih mostov na svetu, Paiva 516 (Portugalska)

Paiva viseči most, Portugalska
Print Friendly, PDF & Email

V bližini kraja Auroca v osrednjem delu Portugalske, nad reko Paiva, se nahaja eden najdaljših visečih mostov na svetu, ki je dolg kar 516 m.

Viseči most Paiva 516
Aprila 2021 so na Portugalskem odprli takrat najdaljši viseči most na svetu, ki je namenjen pešcem. Most 516 Arouca je dolg 516 metrov in se vzpenja 175 metrov nad gladino reke Paiva, v naravnem parku Arouca, nedaleč stran od mesta Porto.
Za gradnjo visečega mostu so potrebovali nekaj več kot dve leti. Jeklena konstrukcija je obešena na dva betonska nosilca v obliki črke V. Konstrukcija spominja na tibetanske mostove v Aziji, le da so namesto vrvi prek reke napeljane kovinske jeklenice. Dno je ravno, ograja pa dovolj visoka, da nudi varen prehod. Med sprehodom se sicer malo pozibava, zato ni primeren za tiste, ki se bojijo višine in pozibavanja. Skozi rešetke se na dnu vidi pokrajina ob reki. Pohodniki lahko uživajo v razgledih na slap Aguieiras, kamniti most Alvarenga in sotesko reke Paiva.
Za sprehod po mostu je potrebna predhodna rezervacija, saj je število ljudi omejeno. Sprehod po poti je možen le ob določenih urah, pred samih sprehodom osebje razloži zgodbo mostu in poda vse potrebne informacije.
Na pot se lahko odpravite sami, v večjih mestih (Porto, Lizbona) pa nudijo ogled mostu v kombinaciji s pohodništvom in ogledi krajev v bližini, kot poldnevni ali celodnevni izlet.

2023 najdaljši viseči most na svetu v Nemčiji
Julija 2023 je bil odprt najdaljši viseči most na svetu v  bližini skakalnic v Willingenu v Nemčiji. Jeklena konstrukcija Skywalk, ki se od tal dviga do 100 metrov, je dolga 664 metrov.  

Koristni napotki: 

Izhodišče: Alvarenga ali Areinho. V prvem primeru boste do mosta potrebovali ca. 20 min hoje, če se podate še po pohodni poti (nekaj čez 500 stopnic) pa boste ves čas šli navzdol (v nasprotnem primeru se ves čas vzpenjate).  

Parkirišče – Alvarenga: Estacionamento 516 Arouca Albisqueiros (40°58’11.1″S 8°09’26.1″Z)

Povratek na izhodišče (prevoz): ca. 12 evrov taksi ali 15 evrov vožnja z jeepom

Vstopnica za viseči most: 12 evrov po osebi, v ceno je vključen tudi sprehod po pohodni poti, ki vodi v dolžini 8,5 km po leseni brvi  »Passadiços do Paiva«.  

Tags : auroca viseči mostpaiva 516pohodna pot Passadiços do Paivaviseči mostviseči most portugalska
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1