close
Slap Virje
Print Friendly, PDF & Email

Na poti do Podbele smo si v okolici Bovca ogledali še dva slapova: naš najmogočnejši slap Boka in Virje s smaragdno zelenim tolmunom. Oba sta res lepa in vredna postanka, če ste na Bovškem. Ne bo vam žal!

Slap Boka je naš najmogočnejši in najbolj vodnat slap
S 106 m je Boka sicer peti največji slap v Sloveniji (največji je slap Kloma z višino 128 m), a velja za najmogočnejšega pri nas. Če 106 m prištejemo še 33 m visoko slapišče pod njim, pa bi bil prav gotovo največji. Izjemen je tudi s svojo širino (kar 18 m) in pretokom.  V deževnih obdobjih in v času taljenja snega na Kaninu, je Boka res veličastna. Potok Boka zbira vode v Kaninskem pogorju, nato se pretaka po podzemlju in pride na dan na skalni polici po kateri teče približno 30 m. 

Ljudska zgodba o nastanku slapu Boka

Pobič in čečica, ki sta šla v hrib nabirat gobe, sta lačna potrkala na vrata majhne hišice, kjer sta zagledala staro ženo, ki jima je dala jesti. A dobra stara žena, ni bila tako dobra, kot je kazalo na začetku. Pobič jo je zalotil, kako pred hišo brusi sekiro in kuje načrte, da ju ubije in iz njiju pripravi pečenko. Hitro se je vrnil v hišo in staro ženo za vhodom pričakal s palico, s katero jo je močno udaril, nato pa pokončal s sekiro, ki ji je padla iz rok. Njena kri se je spremenila v slap, ki so ga poimenovali slap Boka.

Kako do slapu Boka?
Izhodišče za obisk slapu Boka je parkirišče v bližini vasi Žaga, ob glavni cesti Kobarid – Bovec.
Po sprehodu čez most nas označena pot (strma, nezahtevna) po ca. 15 minutah pripelje do lesenega razgledišča, lahko pa po urejeni poti nadaljujete pot še naprej ca. 45 minut in pridete  do zapuščene planine in izjemnega razgledišča, kjer na slap gledamo praktično od zgoraj.

Slap Virje s smaragdno zelenim tolmunom
V bližini vasi Plužna v bližini Bovca, smo se ustavili še ob slapu Virje. Nastal je na mrzlem kraškem potoku Glijuna, ki ga napajajo podzemne vode s kaninskega pogorja in je eden redkih kraških izvirov, ki nikoli ne presahne.
Giljuna ustvarja »le« 12 m visok in 20 m širok pramenast slap, pod katerim nastaja očarljiv tolmun zelenih odtenkov, ki nas je za obisk tudi najbolj prepričal. Tolmun ujet med bujno rastje in z mahom poraščene skale. Zaradi dobre osončenosti se v njem poleti razrastejo alge in mu dajejo značilno zeleno barvo. Tolmun je kot nalašč za osvežitev a je v času poletne sezone poln turistov, ki pogosto nespametno plezajo po z mahom poraslem skalovju v neprimerni obutvi.
V bližini se lahko podamo še do kraškega izvira potoka Glijun in akumulacijskega jezera Plužna.

Kako do slapu Virje?
V središču Bovca se usmerimo proti Kaninski vasi in nadaljujemo do vasi Plužna, kjer nas kažipot usmeri proti slapu.

Tags : bovškoslap bokaslap virjeslapovi
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1