close
Hrvaška

Razgledni stolp Mađerkin breg (Štrigova)

Razgledni stolp Mađerkin breg
Print Friendly, PDF & Email

Nedaleč stran od slovensko – hrvaške meje, v okolici Štrigove, so pred kratkim odprli nov razgledni stolp – Mađerkin breg. To je točka, ki je le nekaj metrov nižja od najvišje točke Međimurja, pogled pa seže celo do Slovaške.  

Lesen razgledni stolp zvezdastega tlorisa
Mađerkin breg se nahaja na 341 m nadmorske višine in je le 3,5 m nižji od Mohokosa, ki je najvišja točka Međimurja. Stolp je bil postavljen s pomočjo evropskih sredstev in sicer v projektu CycleSeeing Attractour – CSA. Razgledni stolp je visok 28 m, 7 m pod vrhom se nahaja širša in odprta razgledna ploščad. Do vrha boste morali premagati 104 stopnice. Pogled s stolpa sega v kar štiri države – Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko in celo Slovaško in je res zelo lep.

V prihodnje zip-line in goričko sviralo
V sklopu stolpa se nahaja kolesarko – informativni center. V prihodnje želijo stolpu dodati nove  vsebine. Načrtujejo zip-line do Robadja, kavarno in »goričko sviralo«. Na stolpu naj bi s pomočjo vetra kmalu lahko prisluhnili međimurskim popevkam.

Ime je dobil po Mađerki
Zanimiva je tudi zgodba, kako je Mađerkin breg dobil ime. Poimenovan je po Emiliji Krauthaker, ki je bila znana kot »Mađerka«. Leta 1889 v Budimpešti rojena balerina se je na »breg« priselila s svojim možem Albertom Krauthakerjem, vojnim oficirjem, okrog leta 1940. Alberta so komunisti leta 1945 likvidirali, zato je ostala sama. Njegova sestra Rozika se je poročila v bogato trgovsko družino Strahonja iz Čakovca. Na severnem delu brega je živela družina Strahonja, na južnem pa Emilija, Mađerka. Mađerki so pri delu na bregu pomagali domačini in celo Pomurci. Sprva jim je plačevala z vinom in kokošmi, kar sčasoma ni bilo dovolj. Kljub temu vinogradov ni želela prodati. Znana je bila po tem, da je rada pekla slaščice, kot balerino so jo morali imenovati Milostiva. Rada je imela kokoši, ki so imela celo svoja imena. Ko so jo spraševali, kako živi, je rada rekla, da od teh nekaj jajc ter da jo drži pokonci narava, ki jo obkroža. Leta 1958 sta bili obe družini razlaščeni, vse njuno premoženje je bilo nacionalizirano.  V 70-ih letih sta vinograde kupili družini Cmrečnjak in Štampar. Breg je danes vinski salon pod milim nebom.

Tudi gostinska ponudba
Turisti se radi ustavijo še pri bližnjih vinarjih – Cmrečnjak in Štampar ter uživajo ob dobri kapljici v lepih razgledih na bližnje terase vinogradov.

Koristne informacije
Vstopnina na razgledni stolp: 30 HRK

Lokacija:

Tags : mađerkin bregmeđimurjerazgledni stolp mađerking bregštrigovavidikovac štrigova
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1