close
Kranjska reber
Print Friendly, PDF & Email

V okolici zelo znane in turistično zelo oblegane Velike planine (ne rečem, da ni lepa, ker je tam res krasno) se nahaja dosti manj obljudena in prav tako pašna planina – Kašna planina. Sprehod po njej vas bo nagradil s številnimi lepi razgledi, ki so poleg miru glavni adut planine.

Po gozdu in travnikih
Kašna planina se nahaja v grobem med Lučami, Gornjim gradom in Podlomom (večja naselja) oziroma med Veliko planino in Menino planino.
Parkiramo lahko nasproti gostišča GTC 902 Črnivec ali pa v bližini Okrepčevalnice na Kranjskem raku na prelazu Volovljek (nasproti gostilne je parkirišče le za goste gostišča) in sledimo oznakam za Kašno planino. Pot je sprva makadamska, gozdna, po več (bolj ali neoznačenih) stranskih poteh (pomagajte si z google zemljevidi) pa se do Kašne planine in njenega vrha (Kranjska reber) lahko odpravimo tudi čez gozd. Mi smo šli deloma po označeni poti, v povratku pa po bližnjicah čez gozd ter za deloma krožno pot porabili s postanki in uživanjem v naravi ca. 3 ure prijetne in nezahtevne hoje. V spodnjem delu poti se večkrat odpira lep razgled na bližnjo Veliko in Malo planino.

Poleti je planina živa
Kašna planina se nahaja sv od 1.435 m visokega Vrha Kašne planine (drugo ime zanj je Kranjska reber). Z vrha, kjer se lahko vpišemo v vpisno knjigo, se ponuja lep razgled na glavnino Kamniško-Savinjskih gor, predvsem pa na bližnje Veliki Rogatec, Lepenatko, Golte in Menino planino.
Za Vrh Kašne planine so značilna vulkanska tla. Ker voda ne ponikne, je nastalo več jezerc, za napajanje živine, ki se poleti tod pase, pa tudi več kali.  Po sestopu s planine smo naleteli na prijetno simbiozo krav in konjev.
Pod vrhom se nahaja lepo obnovljena pastirska koča.

Veliko borovnic
V zimskem času je planina baje super za sankanje, o čemer ne dvomimo in morda ideja za kak zimski konec tedna.
Bližnji gozdovi so polni borovnic, toliko se mi zdi, da jih še nisem videla.
V okolici si lahko ogledamo Žagerski mlin in Repov slap, slap Cuc, Riharjevo jelko z obsegom kar 7 m, cerkev Sv. Lenarta pod Lepenatko z verigami in okovi, nedaleč je Kamnik in dolina Kamniške Bistrice…
Izlet je primeren tudi za družine z manjšimi otroki.

Radi obiskujete hribe? Več idej za pohode najdete pod zavitkom – Hribi

Pa še krajši video sprehodi po Kašni planini: 

Tags : borovnicekašna planinakranjska reberpašne planinepodvolovljek
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users like its aided me. Great job.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1