close
Izleti po SlovenijiPrireditve

Kurentovanje 2019 – na mednarodni karnevalski povorki na Ptuju kar 2.500 pustnih likov (VIDEO)

Kurenti
Print Friendly, PDF & Email

Vrhunec dogodkov v naši slovenski pustni prestolnici, Ptuju, predstavlja nedeljska mednarodna karnevalska povorka. Ta je na lepo, letos že marčevsko, sončno nedeljo v naše najstarejše mesto privabila  skoraj 45.000 radovednih obiskovalcev. Na povorki, ki jo nekateri imenujejo kar naš največji pustni muzej na prostem, se je v svojih kreacijah in koreografijah predstavilo 2.500 udeležencev iz osmih držav (poleg Slovenije še iz Avstrije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Slovaške in Srbije). Kot se za povorko posodobi, je letos na ulicah Ptuja plesalo in odganjalo zimo kar 800 kurentov. Povorko smo obiskali že večkrat in je vedno vredna ogleda.

Povorka se je pričela s princem karnevala, baronom Jakobom Zekel Videmskim. Sledili so mu Pihalni orkester Ptuj, Pokači iz Tržeca, Pobrežja in Župečje vasi, Orači iz Podvincev, Leskovca, Lancove in Podlehnika, Vile in Kopjaši iz Markovcev, Ploharji iz Cirkovcev, Piceki iz Nove vasi pri Markovcih, Gospoda Seisenbergensis Tumultus iz Žužemberka, Tlačani iz Spuhlje, Kurenti/Koranti iz 28 društev, Cigani Dornava iz ED Cigani Dornava, Dornavski cigani iz TED Lükari Dornava, Lachera iz Italije, Sirene, rojene iz morskih koral, iz Šlapanic na Češkem, Faschingsgilde iz Beljaka v Avstriji, Palčki iz Vrnjačke Banje v Srbiji, Sitnan iz Banske Štiavnice na Slovaškem, Ogenj iz Budve v Črni gori, Monade iz Supetarja na Hrvaškem, Feniks iz Šabca v Srbiji, Veseli klovni, Palčki Pihalne godbe Markovci, Olgoridžini iz OŠ Olge Meglič, Mladikini kuharji iz OŠ Mladika, Modra dupleška pasma iz Dupleka, Kokoti iz Juršincev, Flamingo iz Njiverc, Pat in Mat iz Bukovcev-Vopošnica, Morski psi iz Društva Kocil, Trollsi iz Moškanjcev, Morski konjički iz Siget Stojnci, Simfonija klavirjev iz Spuhlje, Toplice nekoč in danes iz Soviče Dravci, Zvezde plešejo iz KUD Maska Stojnci, Veliki jag iz Male vasi, Ruski narod, Bukovci mladina, Vitezi iz Sodincov in Hipiji se vračajo iz Cirkulan.

Maske na Mednarodni karnevalski povorki so tudi ocenjevali. Prvo mesto je letos zasedla skupina  Simfonija klavirjev  iz Spuhlje, drugo Ruski narod  iz Bukovcev in tretje Vitezi  iz Sodincev.

Mednarodna pustna povorka je le eden izmed dogodkov v pustnem času na Ptuju. V času festivala se v mestu in njegovi okolici vrstijo številni dogodki, povorke, etnografske in karnevalske, pustni korzo in predstavitve etnografskih likov, koncerti in plesi v maskah, ponoči in podnevi, številni drugi pustni dogodki in nastopi. Častni pokrovitelj letošnjega 59. Kurentovanja je bil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Kurentovanje na Ptuju v krajšem videu: 

Tags : ciganikorantikurentikurentovanjeoračiPtujptujski karnevalpustna povorkaruseSimfonija klavirjev
Urednik

The author Urednik

1 Comment

  1. certainly like your web site however you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll surely come again again.

Comments are closed.

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1