close
Mestni vrh nad Kočevjem
Print Friendly, PDF & Email

Če boste obiskali Kočevje in imate radi hribe, se povzpnite na Mestni vrh (1.034 m n.v.) nad Kočevjem. Sam vrh sicer ni razgleden, se pa ponuja zelo lep razgled malce pod vrhom, na točki s klopco ljubezni in z razglednega stolpa v bližini. Okrepčamo se lahko v Koči pri Jelenovem grebenu (odprta le ob koncih tedna in ob praznikih), ob poti pa si je obvezno potrebno ogledati še vsaj ruševine gradu Fridrihštajn z zgodo o slovenskem Romeu in Juliji – jo poznate?

Kako na Mestni vrh (1.034 m n.v.)
V mestu Kočevje sledite smerokazom za Kočo pri Jelenovem grebenu in na obrobju mesta boste na levi strani zagledali večje parkirišče, kjer lahko pustimo avto, imajo pa tudi stojala za kolesa. Ob parkirišču se nahaja informativna tabla planinskih poti po pogorju Stojne. Mestni vrh v pogorju Stojne je za domačine zelo priljubljena rekreacijska točka. Do njega vodita dve poti: Kalanova (1 h in pol) in Grajska pot (1 h 40 min). Obe poti sta dobro označeni in nista zahtevni, potekata pa v hladu kočevskega gozda.
Za vzpon smo izbrali Grajsko pot, ki se vije levo (Kalanova pa desno) in sprva sledili zelenim oznakam za grad Fridrihštajn, ki se nahaja malo pod Mestnim vrhom. Markirana pot sprva poteka po cesti, nato pa skozi gozd. Na vrhu se nahaja vpisna skrinjica z žigom. V  povratku pa se vračali po Kalanovi poti. Poti po pogorju Stojne, ki jih je več, so nasploh zelo dobro označene.
Tik pod vrhom se nahaja razgledna ploščad s katere seže razgled daleč čez gozdove Kočevskega Roga, Suhe krajine in Male gore, ob lepem vremenu so vidne celo Kamniško-Savinjske Alpe. Pod vrhom se nahaja na lepi razgledni točki tudi klopca ljubezni s prav tako lepim razgledom.
V  povratku pa se vračali po Kalanovi poti.
V bližini se lahko podamo še na Livoldski vrh ali Požgani hrib, ki jih skupaj z Mestnih hribom in Fridrihštajnom povezuje t.i. Trimčkova pot.

VIDEO – Takšen razgled vas čaka z razglednega stolpa pod vrhom Mestnega vrha:

Okrepčate se lahko v Koči pri Jelenovem studencu
Na jasi pod Mestnim vrhom se lahko okrepčamo v Koči pri Jelenovem studencu, ki je odprta le ob koncih tedna in v njej lahko tudi prespite. Do leta 1952 je bilo tu zavetišče gozdnih delavcev. Ko pa so ga zapustili, si je v njem lokalno planinsko društvo uredilo svojo postojanko. Koča je bila večkrat prenovljena in povečana. Ime je dobila po bližnjem izviru Jelenov studenec, ki menda ne presahne niti v največji vročini. Ob koči se nahaja otroško igrišče.
Koča je izhodišče za obisk Eleonorine in Ledene jame ter naravoslovne poti Jelenov studenec in ostalih markiranih planinskih poti.

Pod vrhom še grad Fridrihštajn
Pred samim vzponom do vrha smo zavili še do gradu Fridrihštajn (15. stoletje), ki je povezan s tragično ljubeznijo med Friderikom Celjskim in Veroniko Deseniško. Vrh Friodrihštajn se nahaja na 970 m n.v. Do gradu na katerem se nahaja vpisna skrinjica z žigom lahko pridemo po običajni lahki poti ali v zadnjem delu kratki plezalni poti.
Grad je dal zgraditi na prepadni steni Friderik II., sin Celjskega grofa Hermana II., za svojo izbranko Veroniko Deseniško, s katero se je po smrti svoje prve žene Elizabete Frankopanske poročil. Umrla je sumljivih okoliščinah, Friderik naj bi jo med spanjem zapušul, da bi se lahko poročil s svojo srčno izbranko. Ker Veronike celjsko sodišče ni hotelo obsoditi kot čarovnico, jo je Herman II., ki je ljubezni nasprotoval tudi iz političnih razlogov, dal utopiti, sina pa zapreti in grad porušiti.
Od gradu so do danes ostale le ruševine. Zanimiva je skala, na kateri naj bi ostala sled Veronike Deseniške. Po legendi je Friderik Veroniko na njun poročni dan tako strastno poljubil, da se je skala, na kateri je sedela, stopila.
Grad je imel samo en vhod, z ostalih strani pa so ga varovale prepadne stene. Na vrhu ga je obdajalo močno obrambno obzidje. Po razdružitvi zaljubljencev, se je nad njim znesel Herman. Po propadu Celjskih je pripadel kočevskim gospodom, kratek čas je bilo v njem menda celo deželno sodišče. Dodatno je začel grad propadati v času turških vpadov. Do danes so ostale le razvaline. Se pa z razgledne točke ponuja lep razgled na Kočevje z okolico.

VIDEO – razgled s stolpa na vrhu Fridrihštajna:

Z gradom so povezane številne legende
O gradu in njegovih razvalinah krožijo številne legende. Ena izmed njih pravi, da naj bi grad nastal v istem času kot grad Kozjak, sezidala pa naj bi ju brata velikana. Brata naj bi si orodje podajala kar po zraku.
Zanimiva je tudi zgodba o grajski kleti.

Pod ruševinami gradu je ohranjena globoka klet, v kateri so tri kadi, polne zlata in srebra. Zaklad varuje črn pes, ki mu iz gobca šviga plamen, poleg tega pa se okoli srednje kadi ovija velikanska bela kača s svetlo krono z vdelanim diamantom na glavi. Kača naj bi bila zakleta kraljična, ki čaka na pogumnega mladeniča, da jo reši. Mladenič bo rojen na kresni večer ob polnoči, in bo kačo ogovoril v božjem imenu. Takrat bo prekletstvo prekinjeno, prelepa kraljična pa bo postala mladeničeva žena. Zgodba še pravi, da bo zibelka rešitelja zgrajena iz lesa smreke, ki raste med grajskimi razvalinami. Ker pa se je smreka posušila, je grad še vedno porušen, kraljična pa je še vedno ujeta v kačje telo.

Radi obiskujete hribe? Več idej za pohode najdete pod zavitkom – Hribi

Tags : grad fridrištajnkoča pri jelenovem studencukočevskomestni vrhveronika in friderik
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1