close
Izleti po SlovenijiPlaninski izleti

Tolminska korita – ob krožni poti veliko lepih stvaritev narave

Slikovita Tolminska korita
Print Friendly, PDF & Email

Če načrtujete obisk Posočja, v okolici Tolmina ne izpustite obiska Tolminskih korit. Ogledamo si jih lahko ob krožni poti, ob kateri boste v uri in pol do dveh deležni več čudovitih naravnih zanimivosti. Poleg korit Tolminke in Zadlaščice se lahko sprehodimo po hudičevem mostu, opazujemo zagozdeno skalo, edini primer sotočja v koritih pri nas – sotočje Tolminke in Zadlaščice, čaka vas viseči most in še kaj. Lepa so Tolminska korita. 

Edinstveno sotočje Tolminke in Zadlaščice
Tolminska korita so korita rek Tolminke in Zadlaščice. To je ena najbolj obiskanih naravnih zanimivosti na Tolminskem, ki si jih je res treba ogledati. Nahajajo se severovzhodno od Tolmina, med naseljema Zatolmin in krajem Zadlaz – Čadrg. Korita, ki se nahajajo na nadmorski višini 180 m in predstavljajo najnižjo točko Triglavskega narodnega parka, so nastala z globinsko erozijo.
Predlagam, da parkirate že v Tolminu. V smeri za Zatolmin oziroma Tolminska korita imajo posebno brezplačno parkirišče, od koder vozijo brezplačni avtobusi do vstopne točke v korita. Še eno parkirišče se sicer nahaja še ob vstopu v korita, a je manjše in plačljivo, pa še gnetli se ne boste tam.
Letošnja novost je  sprehajalna pot do Tolminskih korit iz parkirišča Štrklepce na robu Tolmina in se kombinira z vzpon na Kozlov rob. Pot se vije čez travnike in po robu gozda med Tolminom in Zatolminom. Dolga je 1.2 km, pri Tolminskih koritih pa boste po ca. 15 minutah nezahtevne hoje.  

Krožna pot
Na vstopni točki kupimo vstopnice in dobimo vse potrebne informacije. V bistvu vam bo čisto dovolj zemljevid s kratkim opisom glavnih zanimivosti ob poti. Sicer pa so zanimivosti opisane tudi na informativnih tablah ob poti.
Pot skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice je krožna. Pot sicer res ni zahtevna, ni pa morda najbolj primerna za majhne otroke, priporočljiva je tudi primerna obutev. Današnjo pot je izklesalo in uredilo v 50-ih letih prejšnjega stoletja Turistično društvo Tolmin.

Od Hudičevega mosta, do Dantejeve jame, ujete skale in še kaj
Od vstopne točke se pot najprej spusti k sotočju Tolminke in Zadlaščice, ki je edini primer sotočja v koritih v Sloveniji. Sotočje, s približno nadmorsko višino 180 m, pa je tudi najnižja točka Triglavskega narodnega parka.
Ob poti vidimo 60 m nad reko Tolminko Hudičev most. Hudičev most in cesto do vasi Zadlaz-Čadrg je zgradilo tolminsko županstvo že leta 1907. Ime Hudičev most je v Sloveniji pogosto pri mostovih, ki vodijo čez ozke in nevarne globeli.
Pod njim se  nahaja termalni izvir s povprečno temperaturo med 18,8 in 20,8 °C, ki se izliva v korita. Za primerjavo je temperatura Tolminke le 5 do 9 °C. Termalni izvir lahko vidimo le ob nizkem vodostaju Tolminke.
Z vrezovanjem Tolminke v apnenec so nastala divja korita z značilnimi prelomi, ki jih vidimo kot gladke navpične ploskve.
Zanimiva je tudi veliko skala zagozdena med stene kanjona, ki jo imenujejo Medvedova glava. Gre za naravni most – veliko skalo, ki se je zagozdila med stene kanjona Zadlaščice. Zaradi izrazite vlage in toplejšega mediteranskega podnebja skozi vse leto je rastje v soteski precej bujno.
Malo naprej so Skakalce, kot območje korit, ki je znano po tem, da voda Zadlaščice skaklja iz tolmuna v tolmun in se preliva skozi sotesko, imenujejo domačini.
Ob poti si ogledamo še Dantejevo oziroma Zadlaško jamo, ki je dobila ime po pesniku Danteju Alighieriju. To je ena od mnogih jam, po katerih so se odtekale vode soškega ledenika. Jamski splet je dolg 1140 m, globok 41 m, v jami pa so tudi tri dvorane.
Zadlaščica je tudi rezervat soške postrvi. Posebnost zadraške postrvi je velik marmorni vzorec, odsotnost rdečih pik pri odraslih ribah in poseben, arhaičen dedni zapis.

Pripoveduje se, da je začetek 14. stoletja patriarh Pagano della Torre v Tolminu gostil pesnika Danteja Alighierija. Takrat naj bi obiskal jamo in v divjem okolju našel navdih za Pekel v pesnitvi Božanska komedija. Po pesniku je jama dobila tudi svoje drugo ime.

Informacije o poti

Izhodišče in parkirišče: izhodišče za obisk Tolminskih korit je Tolmin (brezplačno parkirišče) oziroma kraj Zatolmin, pot do tja je dobro označena.  … Parkiramo na obrobju Tolmina, v smeri Zatolmin, kjer se nahaja brezplačno parkirišče. Od tod vozi do vstopne točke poseben, brezplačni avtobus. Ob vstopu v korita se nahaja še eno parkirišče, ki je plačljivo.

Vstopnina: do Za obisk Tolminskih korit je potrebno plačilo vstopnine, ki znaša 8 evrov za odrasle in  5 evrov za otroke (6 do 18 let), posebne cene vstopnic imajo za družine, upokojence, študente, skupine.

Trajanje ogleda: pot je dolga 2 km, ogled traja ca. uro in pol, odvisno od časa trajanja postankov ob poti.

V bližini (v Kobaridu) si oglejte še : Kobarid 

Tags : hudičev mosttolmintolminkatolminska koritaZadlaščica
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1