close
Portugalska

Mesto Agueda s številnimi pisanimi dežniki (Portugalska)

Agueda, mesto dežnikov
Print Friendly, PDF & Email

Ob obisku Portugalske ne smete izpustiti mesta Agueda, ki je znano po številnih pisanih dežnikih, ki poleti krasijo ulice mesta.

Umetniški festival AgitÁgueda
V mestu Agueda (46.131 prebivalcev, 2021), ki se nahaja južno od mesta Porto na Portugalskem, pripravijo vsako poletje ulično inštalacijo z dežniki, ki privablja številne turiste. Gre za t.i. »Umbrella sky project«, s katerim so leta 2011 v sklopu znanega letnega umetniškega festivala AgitÁgueda popestrili sive in puste ulice mesta. Zaradi uspešnosti in velikega zanimanja projekt vsako poletje ponavijo.  Sprehod ali nakupovanje pod pisanimi dežniki, ki nudijo zavetje pred soncem, je res posebno doživetje. Poleg dežnikov in drugih tematskih okraskov je v poletnih mesecih v sklopu umetniškega festivala AgitÁgueda na voljo tudi veliko razstav, delavnic in koncertov.
Revija Architectural Digest je lepo okrašene ulice mesta Agueda s pisanimi dežniki uvrstila med najlepše na svetu.

Agueda je industrijsko mesto
Agueda je sicer pomembno portugalsko trgovsko in industrijsko središče. Mesto ima močno razvito industrijo, ki temelji predvsem na proizvodnji motornih in običajnih koles ter gradbeništvu, okolica mesta pa je znana po vinogradništvu.

Kako v Aguedo?
V Aguedo se lahko z lastnim ali javnim prevozom odpravite sami, lokalne agencije pa organizirajo ogled mesta v sklopu poldnevnih ali celodnevnih izletov po Portugalski (iz Porta in Lizbone ali drugih turističnih središč).

Tags : AgitÁguedaaguedamesto dežnikovportugalskaportugalska mesto dežnikov
Urednik

The author Urednik

Leave a Response

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1