close
Trebević, ZOI 84
Print Friendly, PDF & Email

Trebević (1.627 m) je gora nad Sarajevom. Med Zimskimi olimpijskimi igrami leta 1984 je bil, tako kot druge planine v okolici Sarajeva, uporabljen za olimpijske dogodke. Na Trebeviću je bila zgrajena legendarna steza za bob in sankanje.

Trebević – pljuča Sarajeva
Trebević je zaradi ugodne geografske lege, podnebja in lepe narave (velika biotska raznovrstnost) glavno izletniško mesto Sarajevčanov ter velja za pljuča Sarajeva. Obiskovalcem je na voljo več hotelov in planinskih domov ter gostinska ponudba. Gora je zelo priljubljena za družinske piknike, pohodništvo, plezanje in gorsko kolesarjenje, pozimi pa seveda smučanja. Ima tudi progo za domača in mednarodna smučarska tekmovanja.

Žičnica direktno iz mesta
Do Trebevića lahko pridete z avtom ali pa še bolje z žičnico, ki se začne nedaleč od Vječnice, v središču Sarajeva. Obratovati je začela leta 1959, ko je lahko v eni uri prepeljala 400 ljudi. Z dolžino 2100 metrov je bila svoj čas najdaljša tovrstna naprava v regiji. Zaradi nezadostnega vzdrževanja in tehničnih pomanjkljivosti je leta 1989 prenehala voziti, med vojnimi spopadi pa je bila povsem uničena. Na hrib in z njega zdaj znova vozi 33 kabin s skupno zmogljivostjo 1.200 ljudi. Vožnja v eno smer traja sedem minut, v vsaki kabini pa je prostor za deset potnikov.
Cena vožnje z gondolo: 20 km (povratna karta), 15 KM (enosmerna karta), brezplačno za otroke do 7 let.

ZOI 84 – bob in sankaška proga
Ob krožni poti po Trebeviću se nahaja več razglednih točk, igrišče za otroke in piknik prostori. Velika večina obiskovalcev pa se sprehaja kar po bob stezi, kar je posebno doživetje. Zgrajena je bila za potrebe  zimskih olimpijskih iger leta 1984. Po igrah so jo uporabljali za tekmovanja svetovnega pokala vse do začetka vojne. Steza je bila med tem obleganjem mest a v 90-ih letih poškodovana, kot topniški položaj ga je uporabljala vojska Republike Srbske.  Danes je okrašena z grafiti in priljubljena za sprehajanje, tek in celo kolesarjenje.

Kombinirana uporaba za bob in sankanje
Bob steza je dolga 1,3 km in ima 13 ovinkov, steza za sankanje (za moške) 1,21 km in prav tako 13 ovinkov, dvosed – steza za sankanje (ženske) pa je dolžine 993 m in ima 11 ovinkov. Izgradnjo bob steze so zaupali profesorju Gorazdu Bučarju, ki je skupaj s skupino arhitektov ustvaril takratno olimpijsko mojstrovino. Izgradnja ni le konstrukcijsko zahtevna, ampak tudi montažno, predvsem zaradi hladilnega sistema. Njena posebnost je, da je bila narejena za kombinirano uporabo, tako za bob kot tudi sankanje, kar je kasneje postalo standard gradnje v svetu. Trebevićka proga je bila ena najzahtevnejših na svetu, kako težko je narediti dobro progo, pa potrjuje podatek, da je danes na svetu le 13 licenčnih stez za bob.

Trebević (BiH)
Tags : bob steza sarajevoolimpijske igre 1984sankaška proga sarajevosarajevosarajevske olimpijske planineTrebevićZOI 84
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1