close
Bosna in HercegovinaPlaninski izleti

Bjelašnica, priljubljeno poletno športno – rekreativno središče

Bjelašnica (BiH)
Print Friendly, PDF & Email

Bjelašnica je gorski masiv v okolici Sarajeva, ki je poleti priljubljen za pohodništvo, gorsko kolesarstvo, jadralno padalstvo in vožnjo s štirikolesniki, pozimi pa znano smučarsko središče. Leta 1984 so tod potekale moške smučarske tekme.

Na Bjelašnici sneg vztraja dolgo
Bjelašnica je gora v okolici Sarajeva, od katerega je oddaljena ca. 25 km. Obdajajo jo planine Igman, Treskavica in Visočica. Najvišji vrh Bjelašnice, po katerem je gorska skupina dobila ime, se dviga na nadmorsko višino 2067 m. Drugi pomembni vrhovi so Krvavac (2061 m), Mali Vlahinja (2055 m) in Hranisava (1964 m).  Zime so dolge in snežene, po belem vrhu, kjer sneg vztraja tudi dolgo v poletje, je gora dobila tudi svoje ime.

Vse bolj priljubljena tudi poleti
Poleti je priljubljena za pohodništvo, kolesarstvo, jadralno padalstvo in vožnje s štirikolesniki.
Bjelašnica je bila na določenih območjih prizorišče obsežnih spopadov med obleganjem Sarajeva v letih 1992–1995 in določena območja predstavljajo visoko nevarnost min. Višje na plešaste vrhove vodijo številne poti, ki jih pripravljajo in vzdržujejo lokalna planinska društva. 

ZOI ’84
Med zimskimi olimpijskimi igrami leta 1984 je Bjelašnica gostila moške alpske smučarske tekme, kjer je i Bill Johnson ( ZDA ) po drzni napovedi zmage zmagal na smuku in prehitel švicarsko smučarsko legendo Petra Müllerja. Jure Franko je v veleslalomu osvojil srebro. Takrat je nastal priljubljeni rek, »volimo Jureka više od bureka«.

Večina objektov v kraju Babin Do
Za izvedbo zimskih olimpijskih iger so jugoslovanske oblasti izvedle velike naložbe. Območje Babin Dol je bilo urejeno za potrebno gradnjo in zgrajena je bila dolga glavna vlečnica od Babinega Dola do vrha Bjelašnice. V pripravah na igre je bila čez Igmansko planoto zgrajena cesta, ki povezuje Sarajevo skozi Hadžiće do prizorišč Malo Polje, Veliko Polje in Babin Dol.
Olimpijski gorsko smučarski center Bjelašnica in njegovi objekti se nahajajo na vzhodnem pobočju glavnega vrha Bjelašnice. V razvoj Smučarskega centra in območja Babinega Dola je bilo vloženih veliko od obdobja neposredno po Daytonskem sporazumu. Novi hoteli, apartmajska naselja in restavracije so to območje spremenili v sodobno smučišče.
Na območju Babinega Dola je več objektov iz tistega časa, vključno s priznanim hotelom Maršal (takrat: Famos) in večino smučarskih naprav na tem območju.
Mestece Babin Do leži ob izteku prog, na nadmorski višini 1.250 m, kjer se nahaja več trgovin, barov, restavracij in trgovin s spominki.

Nadaljevanje poti do vasi Lukomir
Bjelašnica nam je bila na naši poti po olimpijskih planinah v okolici Sarajeva, vmesna točka za krajši postanek. Po kratkem sprehodu po kraju Babin Do smo se odpravili še do slikovite vasi Lukomir. Pot iz Bjelašnice je zelo razgledna in jo priporočam za gorsko kolesarjenje, ki je tod vse bolj v porastu.

Več o Lukomirju: Lukomir

Slikovita pot iz Bjelašnice do Lukomirja:

Tags : bjelašnicalukomirZOI 84
Urednik

The author Urednik

Copyright © Ksenija Glažar
error: Content is protected !!
UA-128967845-1